Hírek

2006.04.21. 10:36

A Da Vinci-kód premierjével nyit a Cannes-i filmfesztivál

Az 59. cannes-i filmfesztivál május 17-én Ron Howard Da Vinci-kód című filmjének premierjével nyitja meg kapuit, amelyet versenyen kívül vetítenek a Croisette-n. A május 28-i díjkiosztót követően Tony Gatlif Transylvania című filmjével zárul a világ egyik legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja.

BAMA

A több mint 1500 benevezett filmből 30 ország 55 alkotását (48 világpremier) válogatta ki a fesztivál, közülük az európai művek dominálnak a 19 filmet bemutató hivatalos versenyprogramban. Thierry Frémaux művészeti igazgató szavai szerint az idei Arany Pálmát szigorú, józan szelekció, s nem a mostanában annyira divatos kiállításszerű seregszemle alapján fogja a zsűri odaítélni. Az 59. cannes-i filmfesztivál házigazdája Vincent Cassel francia színész lesz, akinek karrierje 1995-ben Mathieu Kassovitz A gyűlölet című filmjében alakított főszerepével indult. Felesége, Monica Belluci olasz színésznő ezúttal a hivatalos versenyprogram Wong Kar Wai kínai rendező elnökölte zsűrijének tagjaként érkezik Cannes-ba. Az ázsiai filmek után a kelet-európai mozi idén visszatér a Cannes-i filmfesztiválra, melynek Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű szekciójába beválogatták Pálfi György Taxidermia című filmjét, a Cinéfondation kategóriában pedig Kocsis Ágnes A vírus című kisfilmje kerül bemutatásra - jelentették be a fesztivál programját bemutató tájékoztatón Párizsban.


Az általában Cannes-ra jellemező hírességek és a tavalyi nagy rendezők után idén néhány elismert európai rendező - a spanyol Pedro Almodóvar (Volver), az olasz Nanni Moretti (A kajmán), a brit Ken Loach (The Wind That Shakes The Barley) és a finn Aki Kaurismaki (Laitakaupungin Valot - A külváros fényei) - mellett elsősorban új alkotókat fedezhet fel magának Cannes közönsége, köztük az amerikai Sophia Coppolát (Marie-Antoinette), a mexikói Guillermo Del Torót (El Labirentino del Fauno - Pán labirintusa), az amerikai Richard Kellyt (Southland Tales) és a francia Xavier Giannolit (Quand j''étais chanteur - Amikor énekes voltam). Ez utóbbi fiatal rendező alkotásában Gérard Depardieu hosszú idő után újra művészfilmben látható.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!