Hírek

2006.04.25. 19:17

Feloldották a veszélyhelyzetet a Tisza egyes szakaszain

A kormány úgy döntött, az árhullám levonulása miatt a Tisza Kisköre és Szolnok közötti szakaszán szükségtelenné vált a veszélyhelyzet fenntartása - közölte Batiz András kormányszóvivő.

BAMA

A kormányszóvivő hozzátette, az alsóbb szakaszokon továbbra is indokolt fenntartani a veszélyhelyzetet, amit a kormány kedden rendeletben erősített meg. Eszerint a kormány árvízi veszélyhelyzetet hirdet ki április 25-én 13 órától Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Bács-Kiskun megyében, Csongrád megyében a Tisza folyó Szolnok város és a déli országhatárig terjedő szakaszának partvonalán, Békés megyében a Hármas-Körös védelmi szakaszaira eső partvonalán érintett települések közigazgatási területén. Továbbra is hatályban van a 12 pontos Árvízvédelmi Cselekvési Program, amit április 4-i ülésén fogadott el a kormány a gyors és bürokráciamentes segítség érdekében. Az árvízi védekezésnek pénzügyi akadálya nincs, a védekezéshez szükséges emberi erőforrások biztosítottak - mondta a kormányszóvivő. Az árvízi védekezési költségek teljes körű felméréséig a veszélyhelyzet elhárításához szükséges költségek fedezetét a kormány biztosítja.

Másfél hete tizenkét órás váltásban dolgoznak a szentesi műszaki dandár és a térségbe az ország több pontjáról átvezényelt egységek katonái a Tisza és a Körösök gátjain - közölte Pálfi Sándor ezredes kedden Szentesen. Tatáról hatszáz, Debrecenből kétszáz katonát vezényeltek át Szentesre, így a helyi egyenruhásokkal együtt összesen 1 100-an vesznek részt közvetlenül az árvíz elleni küzdelemben - mondta el az ezredes az MTI-nek a szentesi laktanyában, amely a hódmezővásárhelyi mellett az Alsó-Tisza vidéki védekezés egyik bázisa. A Tatáról húsvétkor érkezett kétszáz fős egységét már a napokban leváltották, ugyanis a honvédség őr- és biztosító zászlóaljához tartozó katonák - akik az előző hetekben a Duna veszélyeztette területeken dolgoztak - hamarosan indulnak Koszóvóba - tette hozzá.

Épül a lokalizációs védvonal Szelevényben: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei falu közepén kedden mintegy 150 ember pakolja a másfél-két méter magasra és 80-150 centiméter szélesre tervezett ideiglenes gátat -  jelenti az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A településtől mintegy 500 méterre 350 katona és 200 önkéntes és vízügyi szakember úgynevezett bordás megerősítést végez a másfél méter szélességben és egy méter mélységben leszakadt gátoldalnál. A gyorsabb beépítés miatt csúszdákon eresztik a gát tövébe a megtöltött homokzsákokat, amit katonai pontonszállítókkal visznek a repedéshez. Szelevénynél jelenleg 1 019 centiméter a vízállás, s ha a vízszint 750 centiméter alá süllyed, csak akkor lehet harmadfokra módosítani a rendkívüli védekezési fokozatot. Ezen a szakaszon a vízszint két nap alatt mindössze 16 centimétert apadt és jelentős csökkenés csak két-három hét múlva várható - vélik a szakemberek. Szelevény település szélét csak a fél méteres magasságban épített homokzsákok védik attól, hogy az ár betörjön a házakba.

Az apadás miatt kedd este 18 órától több folyószakasz mentén mérsékelte az árvízvédelmi készültséget az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Tiszán Tiszacsermely és Zemplénagárd között megszűnt az első fokú készültség, Tokaj és Tiszacsermely között másodfokúról első fokúra, míg Tokaj alatt Négyesig harmadfokúról másodfokúra mérsékelték a készültséget. Újlőrincfalva és Négyes közötti Tisza szakaszon továbbra is érvényben van a harmadfokú riasztás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!