Hírek

2006.04.04. 11:26

Komáromnál tetőzött az árhullám

Komáromnál a Duna 781 cm-es vízállással, húsz centiméterrel a legnagyobb vízállás alatt tetőzött. Budapesten azonban 856 centimétert mértek kedden reggel, ami 8 centiméterrel haladja meg a 2002-es szintet. Jelenleg 25 ezren dolgoznak a gátakon.

BAMA

Egyre több az árvíz miatt lezárt közút: nem közelíthető meg többek között Tahitótfalu, Pilismarót, Dömös, valamint a Szentendrei-sziget települései, a mohácsi komp is leállt.

A Duna hazai szakaszán Komáromnál az árhullám már tetőzött és Esztergomnál is tetőzés közeli állapot van. A folyam felette már apad - Nagybajcsnál 18 centimétert-, lejjebb fekvő szakasza még végig árad. A Tisza Vásárosnaményig apad, Záhonynál tetőzés közeli állapot van, alatta végig árad. A Bodrog Felsőbereckinél az éjszakai órákban tetőzött 772 centiméterrel, 23 centiméterrel az eddig mért legnagyobb vízállás alatt. A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Hernád, a Sajó, a Zagyva apadnak. A Körösök vízrendszerében - a Hármas-Körös kivételével - a folyók már apadnak. A folyók védvonalain összesen 2903 kilométeren van készültség. Közben ötszáztizenhatra növekedett az ár- és a belvíz miatt az elmúlt hetekben kitelepítettek száma. A veszélyben 32 600-an vannak, a veszélyeztetett épületek száma 11 519 - jelentette az MTI.

Az árvíz elleni védekezésre minden szükséges eszköz, gép, ember és pénz rendelkezésre áll, mondta a Napkelte című televíziós  műsorban kedd reggel három miniszter is. Persányi Miklós vízügyi miniszter elhúzódó, tartósan magas vízállásra számít, de ezzel együtt állandó figyeléssel és szervezett munkával meg lehet tartani a gátakat. Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte: a mai újabb kormányülés feladata, hogy hosszabb távra is döntést hozzon. A pénz hiánya nem lehet akadálya a hatékony védekezésnek. Pénz „annyi van, amennyi kell”, mondta. Lamperth Mónika belügyminiszter tudatta: az árvíz ellenére „biztonságosan, törvényesen le lehet bonyolítani a választást.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!