Hírek

2006.04.06. 14:54

Tabajdi az erdélyi magyar egyetemért kampányol

Önálló, államilag finanszírozott magyar egyetem létrehozását sürgette az MSZP európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője. Tabajdi Csaba a parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülésén szólalt fel.

BAMA

A tanácskozáson, melyen jelen volt Olli Rehn bővítési EU-biztos is, a magyar képviselő párhuzamot vont a 7 százalékos kisebbséget alkotó finnországi svédek és a hasonló arányban Romániában jelen levő magyarok között. Sajátos helyzet, mondta Tabajdi, hogy az előzőeket megilleti az államilag finanszírozott anyanyelvi felsőoktatás, a magyarokat pedig nem, emlékeztetve a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetem körül kialakult vitára. Nem csak az egyetem oktatói és diákjai, de Markó Béla, az RMDSZ elnöke, és Kötő József oktatási államtitkár is a romániai magyarság jogos igényének nevezte az önálló magyar állami egyetemet, és számos Nobel-díjas is levélben biztosította támogatásáról az ügyet, hangsúlyozta a magyar politikus.

Olli Rehn bővítési biztos azonban vagy egyáltalán nem válaszolt, vagy kitérő választ adott a magyar képviselők által feltett kérdésekre az ülésen, amikor a Romániáról készült előzetes értékelés került napirendre, mondta el a romániai Szabadság című lapnak nyilatkozva Schöpflin György fideszes EP-képviselő. A magyar politikus ezek után még azt sem tartja lehetetlennek, hogy a romániai országjelentés májusban elkészülő végleges változatából akár teljesen ki is hagyják a kisebbségek helyzetével foglalkozó fejezetet. (mediatica.ro)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!