Hírek

2006.10.02. 05:53

A támogatás előnye a rugalmasság

Sokak számára teremtett jó lehetőséget, hogy idén nyáron újra megnyitották az NVT keretében meghirdetett kedvezőtlen adottságú területek támogatását (KAT).

BAMA

Június 30-tól július 31-ig ismételten bárki beadhatta kérelmét. A tapasztalatok szerint sokkal többen jelentkeztek az ismételt határidőre, mint amennyit az egy hónapnyi „többlettől” várni lehetett – értékelte Sirhánné Biuti Zsuzsanna NVTszaktanácsadó. Szerinte mindennek oka egyfelől az volt, hogy korábban sokan töprengtek, megéri-e számukra a támogatás igénylése. Bizonytalanok voltak, s nem merték vállalni a pályázat elnyerésével járó kötelezettségeket. Főleg azok mérlegelték, hogy érdemes-e benyújtani igényüket, akik nem szívesen mondtak volna le arról, hogy búzát vagy kukoricát termeljenek az adott területen.

Ezt ugyanis a KAT előírásai nem teszik lehetővé. Így a termelők egy része az első időszakban nem találta elég kedvezőnek a KAT által felkínált lehetőséget. Voltak olyanok is, akik egyszerűen későn kaptak észbe, s lemaradtak a korábbi határidőről. Most többségükben bepótolták a korábbi mulasztást. A kedvezőtlen adottságú területek támogatását ugyanis öt esztendőn át vehetik igénybe az arra jogosult gazdák. Valamennyi támogatási forma közül ez a legrugalmasabb – vélte a szakértő –, hiszen óriási előnye, hogy nem veszíti el azt a termelő akkor sem, ha a szóban forgó évek egyikében nem felel meg a feltételeknek.

Mindezt részletezve, a szaktanácsadó szerint könnyen előfordulhat, hogy a gazda egyik évben kéri a támogatást, aztán a második évben úgy látja, nem éri meg neki. Ha pedig a vetésforgó összeállításakor tartja magát az uniós követelményekhez, ettől függetlenül a harmadik, a negyedik és az ötödik esztendőben újra kérheti a kifizetést a számlájára. A kedvezőtlen adottságú területek megsegítését célzó források különösen a legelőterületek birtokosai számára mondhatók kiváló többletforrásnak, azzal ugyanis megkétszerezhetik az igénybe vett támogatást. Hiszen nekik ezen kívül nem jár más, mint a SAPS, így a KAT kiemelkedő szerephez jut az év végi – és persze nem utolsósorban közepi – elszámoláskor.

Kétféle kedvezőtlen területet ismerünk

Az Európai Unió két külön csoportba sorolja a területeket, s amíg az úgynevezett KAT 19-esben hektáronként évi 85,9 eurót kap támogatásként a gazda (azaz az idei esztendőre a megállapított 252 forintos euróval kalkulálva 21491 forintot), addig a KAT 20-ba soroltak évi 10,94 eurót kapnak kézhez minden egységnyi földterületre vonatkozóan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!