Hírek

2006.10.16. 09:00

Be akarom építeni fölöttem a padlásteret

Olvasónk egy társasház legfelső emeletén lakik. Szeretné beépíteni a fölötte lévő padlásteret. Kérdése: kell-e ehhez az összes lakó beleegyezése és új helyrajzi szám?

BAMA

Igen, ez olyan kérés, amelyre minden lakónak (tulajdonostársnak) az áldását kell adnia. Erre a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. A padlástér ugyanis osztatlan közös tulajdon, tehát mindenkié. Az eljárás a következő. Össze kell hívni a közgyűlést, amelyen erről döntenek. Vagy megvárni a következőt, és a fenti ügyet jelölni meg egyik napirendi pontként. A lakók szavazattal határoznak a padlástér sorsáról. Aki nem tud jelen lenni, az meghatalmazást adhat valamelyik lakótársának, hogy képviselje őt.

Ha a tulajdonostársak beleegyeztek a változásba, a társasház alapító okiratát módosítani kell. Hiszen megváltoznak majd a tulajdonviszonyok és -arányok. Ezt a dokumentumnak szükséges tartalmaznia. A módosított alapító okiratot el kell küldeni a földhivatalnak, amely albetétet fog bejegyezni a padlástér megvásárolandó részére. Egyszerűbben: albetétesíti azt. Ezután kötheti meg a kedves olvasó az adásvételi szerződést a társasházzal, vagyis tulajdonostársaival. Így szerez tulajdonjogot a padlástér megfelelő részén.

Az ilyen ügyek sokszor nehézkesen mennek, és sok időbe telnek – figyelmeztet dr. Schneider Péter ügyvéd. Főképpen azért, mert mindig van egy-két lakó, aki nem akar beleegyezni abba, hogy eladják a padlásteret. Lehet, hogy mindenkit nekünk kell meggyőznünk, hogy a változás kedvező lesz számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!