Hírek

2006.10.23. 19:53

Éjszakai csata Budapesten

A rendőrség estére kiszorította a tüntetőket az Astoriáról és több ezer embert tereltek a Múzeum körúton

BAMA

A budapesti demonstrálók este három részre szakadtak: nagyobbik részüket a Múzeum körút, kisebbiket a Rákóczi út vagy a Kossuth Lajos utca irányába „tolják". Az Astoriánál korábban a Fidesz nagygyűlése zajlott, sokan a helyszínen maradtak.

A rendőrség összeszorított minden embert a környéken az Astoriára és mikor már elviselhetetlen lett a zsúfoltság, a tömeg közepébe könnygáz-gránátokat lőttek.

A rendőrök az eddigitől eltérő típusú könnygázgránátot vetettek be, ami rosszullétet, hányingert okoz. A tüntetők folyamatosan azt skandálják: „ÁVH, ÁVH!", kövekkel dobálták meg a rendőröket, kordonokat emeltek, egy rendőrautót pedig összetörtek. A helyszínen több sérült, vérző embert lehetett látni. Révész Máriusz fideszes képviselő is a sérültek között van. Az Országos Mentőszolgálat szerint a délutáni összecsapásnak eddig legalább 40 sérültje van.

Este a Rákóczi úton és az Erzsébet híd pesti hídfőjénél is összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel. A Múzeum körúton lezajlott összecdsapás után a tömeg a Kálvin téren tudósítónk szerint békésen oszlani kezdett, azonban később itt is összecsapásokba torkollott a tüntetés. A Rákóczi úton az Astória és a Blaha Lujza tér között végig utcai harcok dúltak a lovasrendőrök és a tüntetők között.

Este fél kilenckor tudósítónk jelentette, hogy pillanatnyi nyugalom közepette a tömeg egy része megindult a Hősök tere felé. Közben a Felvonulási téren is nagy tömeg gyűlt össze a kormány által megrendelt 56-os emlékmű avatása alatt.

A Nyár utcánál kordonokból, útjelzőtáblákból emeltek barikádot. A barikád kb. 50 méterre van a rendőrsorfaltól. A Nyár utcától a Blaha Lujza térig több ezer tüntető van. Utcaköveteket szedtek fel, hogy ha megindulnának a rendőrök, tudjanak mivel védekezni.

Információink szerint a tüntetők az esti órákban elfoglalták az Erzsébet hidat és a Lánchidat. Közben barikádok épültek a Blaha Lujza téren. Rogán Antal az V. kerület polgármestere összehívta a belvárosi védelmi bizottságot. Este kilenc óra után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet.

Fél tízkor a Blaha Lujza téri tüntetőkkel farkasszemet néző rendőrök egyszerűen hátat fordítottak és visszavonultak a Rákóczi úton. Mintegy 50 méterrel arrébb újra alakzatot vettek fel, és megerősítették a rendőrkordont mintegy 3 századnyi rohamrendőrrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!