Hírek

2006.10.20. 18:01

Engedett a rendőrség, maradnak a tüntetők

Október 23-án is maradhatnak a Kossuth téren a kormányellenes tüntetők.

Vég Márton

Sólyom László köztársasági elnök közbenjárásának is köszönhetően tegnap végre eldőlt: október 23-án is maradhatnak a Kossuth téren a kormányellenes tüntetők.

„Az ünnepségre kordonnal választjuk ketté a teret. A kerítésen belül biztonsági átvizsgálás lesz, létszámlimit azonban nem. Cserében a tűzszerészek átvizsgálhatják a helyszínt, és a nagysátor ponyváját le kell bontani” – mondta Bene László. Az országos rendőr-főkapitány ezt azután jelentette be, hogy az államfő hivatalába kérette Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, akit arra intett, a rendőrség kerülje az erőszak alkalmazását a Kossuth téri tüntetőkkel szemben.

Bene Lászlót Demszky Gábor is igyekezett a békés megoldásról meggyőzni, a főpolgármester levélben kérte arra az ORFK vezetőjét, hogy tartsa tiszteletben a demonstrálók alkotmányos jogait még akkor is, ha azok ütköznek bizonyos biztonsági elvárásokkal.

A helyzet napközben azonban sokáig aggodalomra adott okot, hiszen pénteken délben lejárt az az ultimátum, amelyet a rendőrök még csütörtökön adtak a tüntetőknek, miszerint csak 100 fő maradhatott volna egy kordonnal körbezárt területen.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint a tárca laborokat keresett meg azzal a kéréssel, hogy hétfőre álljon rendelkezésre nagy mennyiségű, vércsoport-meghatározásra alkalmas anyag.

A megkeresés szerinte csak arra vonatkozott, hogy az 1956-os forradalom jubileumi ünnepségére érkező külföldi delegációk biztonsága érdekében rendkívüli készültségi szontre helyezték a belügyi szerveket. Ez a készültségi szint olyan rendkívüli helyzetet feltételezne, amikor több száz ember gyors ellátására kell felkészülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!