Hírek

2006.10.25. 20:56

Érthetetlen, miért vadászfegyverrel lőttek hétfőn a rendőrök

Orosz gyártmányú, IZS–Boch típusú lőfegyvert használtak a gumilövedékes sortűz idején a magyar rendőrök – tájékoztatták lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodáján.

BAMA

A rendőrség kétfajta töltényt vetett be: részben 17 milliméteres gumigolyót, másrészt 7,8 milliméteres gumisörétekből álló lőszert – tudtuk meg. Lapunknak egy névtelenséget kérő fegyverszakértő azt mondta, érthetetlen, hogy a rendőrség miért éppen a fenti fegyvert használta oszlatásra, hiszen az nem gyorsan újratölthető fegyver, hanem egy kétcsövű, kifejezetten vadászati célokra kifejlesztett puska, amelynek rendőrségi használata meglehetősen ritka.

Kitért a rendőrség a vipera nevű teleszkópos fémbot használatával kapcsolatos kérdések elől, holott a távirati iroda egyes felvételein világosan látszik, hogy a rendőrök ezzel ütik a tüntetőket. A hivatalos rendőrségi válaszban az szerepel, hogy a rájuk vonatkozó törvény lehetővé teszi a „rendőrbot” használatát, ám hogy ez mit jelent – gumibotot, tonfát, vagy éppen viperát – nem pontosítja a törvény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!