Hírek

2006.10.03. 17:36

Felmondhatják a háziorvosok szerződését

BAMA

Az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) felmondhatja a háziorvosok szerződését, ha a doktorok nem adják ki tételesen a betegeik adatait. Az egészségügyi tárca közölte, lejárt a fél év türelmi idő, és akik megtagadják az adatszolgáltatást, azok jogszabályt sértenek és szerződésszegést követnek el. Így felmondhatják megállapodásukat, tehát az egészségbiztosítás keretén belül a későbbiekben nem láthatják el betegeiket.

Bár a szakértők szerint maga az adatszolgáltatás jogi és etikai kérdéseket is felvet, mert a kormányrendelet nem tér ki pontosan a beteg állapotáról szóló jelentések felhasználásáról. Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos lapunknak elmondta, hogy hétfőn az OEP-nél helyszíni ellenőrzést tartottak, mely előre láthatóan a jövő hét elejére zárul csak le.

„A legalapvetőbb emberi jogokat sérti a rendelet, amely kötelezővé teszi, hogy minden recepten kódokkal kell feltüntetni a beteg diagnózisát – mondta tegnap Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a kódokhoz tartozó betegségek listáját csak az nem szerzi meg, aki nem akarja.

A gyógyszerészek tegnap jelentették be, hogy a kétórás zárvatartás helyett aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a továbbiakban a patikaliberalizáció ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!