Hírek

2006.10.26. 18:04

Félreértett Orbán-mondat okozott nyilatkozatháborút?

Tévesen értelmezi a magyar sajtó Orbán Viktor keddi strasbourgi beszédét – közölte Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) legnagyobb, néppárti frakciójának vezetője csütörtökön.

Z. M.

Szerinte a közöltekkel ellentétben a Fidesz elnöke – az Európai Néppárt (EPP) alelnöke – nem az anyagi támogatás megvonására szólított, mikor azt mondta, az Európai Unió „ne nyújtson segédkezet a hazug és a kommunizmus örökségét hordozó kormányoknak”.

A német politikus csütörtöki kijelentését komoly nyilatkozatháború előzte meg, mind Strasbourgban, mind Magyarországon. Kóka János gazdasági, majd Veres János pénzügyminiszter a befektetők elriasztásával vádolta az ellenzéki politikust. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök az EPP első emberének, Wilfried Martensnek írt levelet, amelyben arra kérte, vegye rá Orbánt a parlamenti politizáláshoz való visszatérésre. Nyakó István, az MSZP szóvivője lapunknak úgy vélte: „Orbán Viktornak fontosabbak a saját hatalmi ambíciói, mint az ország stabilitása”.

Közben a Fidesz-elnök Berlinben Angela Merkel német kancellárral találkozott. Orbán vendéglátója előtt is elismételte álláspontját, miszerint „morális szempontból tartjuk elfogadhatatlannak, hogy a kormányfő személyét illetően ne történjék változás”. Előrehozott választások helyett azonban továbbra is „limitált szakértői és technokrata kormányzást” javasolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!