Hírek

2006.10.03. 16:44

Francia felügyelet az urándúsítás során Iránban?

BAMA

Irán azt javasolja, hogy Franciaország felügyelje az urán dúsítását a perzsa államban. Erről a teheráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője beszélt egy rádióinterjúban, amelyet az állami francia hírrádiónak adott. Eszerint Franciaország létrehozhatna egy konzorciumot az iráni urán dúsítására, és így teljesülne a nemzetközi közösség követelése, hogy ellenőrizhető legyen a nukleáris tevékenység.

Korábban Oroszország már kezdeményezte, hogy saját területén elvégzi az iráni urán dúsítását, de ezt Teherán elutasította. Az amerikai külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek szankciókat kell bevezetnie, ha Irán nem függeszti fel urándúsító tevékenyégét. Condoleezza Rice Szaúd-Arábiában tartott sajtóértekezletén elmondta: az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország hamarosan ismét konzultál az iráni nukleáris programról. A figyelmeztetések ellenére Teherán fenntartja a jogot magának, hogy atomerőművéhez maga állítsa elő a fűtőanyagot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!