Hírek

2006.10.19. 14:50

Három atomrobbantást tervez Észak-Korea

Legalább három kísérleti atomrobbantást hajt végre Észak-Korea – tájékoztatta Kínát az ázsiai ország vezetése. Peking ezek után Észak-Koreába küldte volt külügyminiszterét, Tang Csi-suant.

E. Cs.

A különmegbízott jelentések szerint kemény hangú figyelmeztetést vitt magával, hogy ne hajtsák végre az újabb tesztet. Az amerikai kémműholdak eközben lázas tevékenységet tapasztaltak a lehetséges robbantási helyszíneken – vált ismertté amerikai felderítési forrásokból. Condoleezza Rice japán újságírók előtt közölte, hogy a kísérletek folytatása esetén Phenjan további ellenlépésekre számíthat. Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington a diplomáciai megoldás híve, és nem fogja megtámadni Észak-Koreát. Tokió után Rice Dél-Koreába utazott, hogy segítsen az észak-koreai atombomba-robbantások miatt kialakult diplomácia konfliktus megoldásában. Az amerikai külügyminiszter Kínába és Oroszországba is ellátogat.

Az ABC News amerikai televíziónak adott nyilatkozatában George Bush amerikai elnök kijelentette, hogy súlyos következményekkel járna Észak-Koreára nézve, ha Iránnak vagy az al-Kaidának nukleáris fegyvereket adna át. Észak-Korea és Kína határán eközben működni kezdett a Pekusztan tűzhányó. A vulkánkitörést feltehetően a múlt heti földalatti atomrobbantás gyorsította meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!