Hírek

2006.10.03. 06:05

Hirdetéseket is böngész az APEH

Számíthat az adóellenőrök látogatására az, aki nagy értékű ingatlant hirdet. Ellenben a vásárlók is gyanúsak lehetnek.

Tóth Marcella

Az ingatlanhirdetésekben is kutatnak az adóhatóság revizorai, amikor kiválasztják a vagyonosodási vizsgálatok alanyait. Ezért azok is számíthatnak ellenőrzésre, akik nagy értékű ingatlant akarnak hirdetés útján eladni – tudtuk meg az APEH-tól. Egy általunk kiválasztott internetes oldalon közel kétezer hirdetést találtunk, amelyekben százmillió forintnál nagyobb értékű családi házakat, villákat és lakásokat kínáltak. A jövőben a nagy értékű ingatlanvásárlásokról is első kézből értesülhet az APEH. Az illetékhivatalok ugyanis beolvadnak az adóhatóságba, így a revizorok közvetlenül informálódhatnak az ellenőrzött személy tulajdonáról.

A cégadatok is támpontot jelenthetnek a vizsgálatok célpontjainak kiválasztásakor. Ez esetben elsősorban azt nézik meg, hogy kinek milyen cége van, illetve hogy ki, milyen tisztségeket tölt be gazdasági társaságokban. Az is számíthat az adóellenőrök megjelenésére, aki nagy összegű tagi kölcsönt adott társas vállalkozásnak. Természetesen más hatóságok, például a rendőrség is felhívhatja a figyelmet valakire. Mint ahogy az állampolgári bejelentések is mérvadók lehetnek a vizsgált személyek kiválasztásánál. Augusztusig ötszáz magánszemély vagyonának eredetét kutatták a revizorok. Az ellenőrzéseknél összesen 6,5 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel, és 2,4 milliárd forint bírságot szabtak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!