Hírek

2006.10.17. 07:03

Mindenki joga van a Kossuth térhez

A tüntetők nem kifütyülik ki Gyurcsányt október 23-án, de nem is ürítik ki a teret az állami ünnepségre

Vég Márton

„Mindenképpen lesz állami ünnepség és rendezvény október 23-án, a Kossuth téren” – szögezte le tegnap Danks Emese. A kormányszóvivő megerősítette, hogy a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH) október 21-e és november 4-e között a tér teljes területére érvényes közterület-foglalási engedélye van, amit kordonokkal reménye szerint biztosítani is fognak.

Az állami ünnepségekre 2-es, illetve 3-as fokozatú – az 1-es a legmagasabb – biztonsági készültséget rendeltek el. A rendezvényekre ugyanis 56 államfő, kormányfő, külügyminiszter és egyéb magas rangú vezető fogadta el a Magyar Köztársaság meghívását. Az ötvenéves évfordulóra Budapestre jön az ukrán államfő, a spanyol és a norvég király, az Európai Bizottság elnöke, az osztrák köztársasági elnök és a kancellár is. A magas rangú politikusok védelmének érdekében a Kossuth teret tűzszerészek fogják ellenőrizni, s 60–70 méteres sugarú körben csak azok mehetnek a rendezvény közelébe, akiket személyesen is átvizsgálnak.

Budapesten az ünnepségek és a delegációk közlekedése miatt több utat is lezárnak – például a Ferihegyi gyorsforgalmi utat – számtalan helyen megállási és várakozási tilalmat léptetnek érvénybe. A tilosban parkolók autóit elszállítják, ellenük eljárást indítanak, s a költségeket is meg kell téríteniük. A főváros felett légi tilalmat hirdetnek meg, s több ház tető tetejére mesterlövészeket állítanak.

Arra a kérdésre a Köztársasági Őrezred és a Miniszterelnöki Hivatal nem adta meg a választ, hogy a jelenlegi tüntetők színpada, illetve az általuk emelt sörsátor mennyire zavarja a rendezvényt, mivel még nem egyeztek meg a rendezőkkel. A MeH által lefoglalt terület mintegy egyharmadát ugyanis a Magyar Nemzeti Bizottság (MNB) 2006 szervezésében tüntetők birtokolják, szintén törvényesen, s a rendőrségnek nincs joga elküldeni a demonstrálókat.

A demonstráció vezetői tegnap a rendőrökkel és a MeH képviselőivel is tárgyaltak, de tartották magukat korábbi közleményükhöz, miszerint nem adják át a teret, és akárcsak az önkormányzati választások kampánycsendjében, önkorlátozással vesznek részt az eseményen. Tehát elvileg nem fogják kifütyülni az ünnepi zászlófelvonás után beszédet mondó Gyurcsány Ferencet a nagyszámú külföldi delegációk füle hallatára. „Az álláspontok változatlanok, kedden folytatjuk az egyeztetéseket” – mondta lapunknak Molnár Tamás, az MNB egyik ügyvivője.

Közben tegnap több mint kétszáz neves közéleti személyiség – köztük Fejtő Ferenc író és Jancsó Miklós filmrendező – felhívást tett közzé, amelyben a Kossuth tér átmeneti kiürítését kérik a tüntetőktől. Ha ennek önként nem tesznek eleget, akkor az aláírók az illetékes hatóságokat arra kérik, hogy „jogszerű eszközökkel tegyék alkalmassá a teret az ünnepre”.
A Fidesz már múlt héten bejelentette, hogy október 23-án önálló megemlékezést tart Budapesten, a pontos helyszínről azonban csak ma dönt a párt elnöksége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!