Hírek

2006.10.19. 12:31

Piszkosbombák robbanhatnak az USA-ban?

Egy amerikai internetes honlap szerint a jövő vasárnap 8 amerikai nagyváros stadionja ellen követnek el támadásokat ismeretlenek. Ha ez a támadás valóban megtörténne, valószínűleg tízmilliók hagynák el otthonukat. Az illetékesek szerint a fenyegetés csupán blöff.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Egy piszkosbomba akár több millió embert is elűzhetne New Yorkból
[/caption]Az amerikai belbiztonsági minisztérium figyelmeztette az illetékes hatóságokat a szóban forgó városokban - Atlanta, Cleveland, Houston, Miami, a Missouri állambeli California, New York, Oakland, Seattle -, ám mind az amerikaifutball-stadionok üzemeltetői, mint a minisztérium nem tartja komolynak a fenyegetéseket.

A www.thefriendsociety.com – jelenleg már nem elérhető – szerint radioaktív anyagokat tartalmazó piszkos bombák fognak robbanni, amelyeket már jó ideje becsempésztek az országba. A fenyegetésnek állítólag nincs köze iszlám szélsőségesekhez.

A piszkosbombák nem atombombák, hanem hagyományos robbanó szerkezetek, amelyek robbanás után radioaktív anyagokat szórnak szét környezetükben. A robbanás nem jár jelentős pusztítással, a lakosságra veszélyt a későbbi radioaktív sugárzás jelent. Ha felrobbanna egy ilyen szerkezet egy metropoliszban, valószínűleg hatalmas pánik törne ki, s emberek milliói hagynák el sugárfertőzéstől való félelmükben a környéket. Ez hatalmas humanitárius katasztrófát jelentene még akár az Egyesült Államokra nézve is, illetve a szóban forgó területen a gazdaság megszűnhetne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!