Hírek

2006.10.26. 02:55

Segítség, a bank elárverezi a házamat!

Olvasónk nem tudja megfizetni tartozását a banknak. A pénzintézet egy céget bízott meg, hogy hajtsa be az adósságot. Kérdés: foglalhatnak-e bírói végzés nélkül?

Rados Virág

A bankok előszeretettel kötnek kölcsönszerződést közjegyzőnél – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ez a dokumentum közokirat, így azonnal végrehajtható. Nem kell hozzá külön bírósági ítélet.
Ha a bank egy kívülálló cégnek átadta a követelést, akkor a társaság rendelkezhet azzal. Vagyis ő hajtja be az adóstól a tartozást – tették hozzá a jogi szakemberek.

Ha a kölcsönszerződés nem közjegyzői, hanem magánokirat, a cégnek bírósághoz kell fordulnia, hogy behajthassa az adósságot. Az eljárás fizetési felszólítással kezdődik. Ebben megjelölik a határidőt, amikorra törleszteni kell az összeget. Ha ez erdeménytelen, elindíthatják a pert.

Maga a végrehajtás több lépcsőben zajlik. Először az állandó jövedelemből vonhatnak le harminc százalék erejéig. Ha ez nem fedezi a tartozást, az ingóságok következnek, amelyek értékét szakértő becsli meg. A javakat árverésre bocsáthatják. Ha ez sem elegendő, az ingatlant foglalják le. A lakás, ház vagy telek értékét szintén megbecslik. Árveréskor a kikiáltási ár az ingóságoknál a becsült érték feléig, ingatlannál annak hetven százalékáig mehet le.

Mondják, banknak tartozni a legrosszabb, mert az adósságok behajtása terén a pénzintézetek kíméletlenek. ha ilyen helyzetbe kerülünk, kérjük szakértő segítségét. Talán találunk módot, amellyel időt nyerhetünk, és kikecmereghetünk a csávából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!