Hírek

2006.11.15. 14:22

Már 243-an betegedtek meg a calici vírustól

Mintegy 243-an betegedtek meg eddig calici vírus-fertőzésben: a fővárosban 173-an, a Győr közeli Nyúlban 70-en.

BAMA

Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szóvivője elmondta: a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikáján 89, a Jahn Ferenc Kórházban 48, a János Kórházban 31, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) pedig öt beteget kezelnek a hasmenéses, hányásos tünetekkel járó betegséggel, Nyúlban 70-en fertőződtek meg.

A szóvivő tájékoztatása szerint, az ORFI kivételével valamennyi érintett intézményben betegfelvételi tilalom van érvényben. Hozzátette azonban, hogy ez csak bizonyos osztályokra vonatkozik: a János Kórház belgyógyászati osztályára, a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályára, továbbá a Kútvölgyi kórház valamennyi osztályára, az intenzív osztály kivételével. A látogatási tilalomról szólva megjegyezte, arról a kórházak saját hatáskörükben döntenek. Mint mondta, ha vizsgálatot rendelnének el az országban, valószínűleg több fertőzöttet találnának, mivel a calici vírus zárt közösségekben, elsősorban az őszi-téli hónapokban okoz megbetegedéseket.

Molnár Kornélia, az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a megelőzés érdekében burgonyát, illetve banánt kell fogyasztani, mivel ez fokozza a bélnyálkahártya immunitását. Hangsúlyozta továbbá az általános higiéniai szabályok betartásának fontosságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!