Hírek

2007.09.12. 17:56

16 ezer faj végveszélyben

mti

A nyugati gorilláktól a galapágosi korallokig több mint 16 ezer faj áll a kihalás szélén, ez derült ki a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szerdán közzétett kiadványából, a minden évben összeállított vörös listából.

Ez azt jelenti, hogy tavalyhoz képest idén kétszázzal több faj van végveszélyben. Az emlősök közül minden negyedik, a madarak közül minden nyolcadik, a kétéltűek közül minden harmadik, mi több, a vizsgált növények 70 százaléka van kritikus helyzetben.

"Az élet a Földön rohamosan pusztul, s a folyamat csak akkor állhat le, ha az emberiség sürgősen tesz ellene" - hívta fel a figyelmet az IUCN. Az unió szerint az elmúlt ötszáz évben 785 faj tűnt el a Föld színéről. Az IUCN vörös listája, amely több mint 41 ezer fajt tartalmaz, a világ legtekintélyesebb kiadványa a világ élővilágának állapotáról. Az IUCN tagjai országok, kormányhivatalok, kormányon kívüli szervezetek, és tudósok ezrei. Az unió legfőbb célja a világ társadalmainak ösztönzése a természet és a természeti kincsek védelmére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!