Hírek

2007.09.14. 06:29

A klasszikus nemi szerepek csak lassan formálódnak

Változnak az idők, de még mindig megosztja a magyarokat a klasszikus nemi szerepek kérdése – ez derült ki egy hazai felmérésből, melyben a férfiak és a nők háztartásban betöltött szerepéről kérdezték a lakosságot.

Wlcsek

A közvélemény-kutatásban négy állítással való egyetértést vizsgáltak. A megkérdezettek csoportja országosan is reprezentatív volt, fiatalok és idősek, férfiak és nők, kistelepülésen és nagyvárosban élők egyaránt szerepeltek benne.
A legnagyobb egyetértés azzal az állítással kapcsolatban született, miszerint „a férfinak és a nőnek is hozzá kell járulnia a család jövedelméhez”.
A férfiak nagyobb arányú házimunka-végzésével kapcsolatban az érintettek már kevésbé lelkesek. Ugyanez vonatkozik arra a kérdésre is, miszerint „a férfiaknak a mostaninál jobban ki kellene venni a részüket a gyermekgondozásból”. E két téma még inkább a klasszikus nemi szerepek megítélési körébe tartozik, főleg az idősek és kistelepülésen élők körében.

A felmérés rávilágított arra is, hogy a felnőtt magyar lakosságot a nemi szerepek alakulása osztja meg leginkább. A különböző korosztályba tartozó, eltérő iskolai végzettségű és jövedelmi helyzetű emberek másképp vélekednek arról, mi a dolga egy férfinak és egy nőnek a kapcsolatban. A kérdéssel, miszerint „a férfi dolga a pénzkeresés, a nőé a háztartás” a 60 év felettiek, az alapfokú végzettségűek, a kistelepülésen élők, a munkaerő-piaci szempontból inaktívak és az alacsony keresetűek tartják helyesnek. A nők, a magas jövedelemmel rendelkezők, a 40 év alattiak és a felsőfokú végzettségűek többnyire az átlagosnál kevésbé értenek egyet ezzel az állítással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!