Hírek

2007.09.17. 06:05

A takarmányhiány előtt még nőtt az állomány

A Központi Statisztikai Hivatal az elmúlt héten tette közzé az állatállományról szóló legfrissebb adatokat. Ebben a 2007. április 1. és augusztus 1. közötti időszakot hasonlította össze, elvégezve a viszonyítást az egy évvel korábbi állatlétszámhoz is.

BAMA

A számokat annak tükrében érdemes vizsgálni, hogy a várható gabonatermésnek a nyár közben érzékelhető csökkenése takarmányhiányt vetített előre, ami áremelkedéssel jár, és emiatt számítani lehetett az állattartás jövedelmezőségének további romlására. Ez a körülmény a vizsgált időszakban még nem mutatta az állatlétszám csökkenését, a mélyebb elemzés azonban már jelzi a negatív várakozásokat is. A tenyészállomány ugyanis szinte minden állatfajon belül csökkent. A szarvasmarhák száma egy év alatt 11 ezerrel, az utolsó négy hónapban pedig hatezerrel lett több, ám ezen belül a tehénállomány csökkent. A sertések száma 55 ezerrel volt több, mint egy évvel korábban, ám az anyakocából az elmúlt négy hónap alatt hatezres csökkenést mutat az összeírás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!