Hírek

2007.09.17. 06:05

A takarmányhiány előtt még nőtt az állomány

A Központi Statisztikai Hivatal az elmúlt héten tette közzé az állatállományról szóló legfrissebb adatokat. Ebben a 2007. április 1. és augusztus 1. közötti időszakot hasonlította össze, elvégezve a viszonyítást az egy évvel korábbi állatlétszámhoz is.

BAMA

A számokat annak tükrében érdemes vizsgálni, hogy a várható gabonatermésnek a nyár közben érzékelhető csökkenése takarmányhiányt vetített előre, ami áremelkedéssel jár, és emiatt számítani lehetett az állattartás jövedelmezőségének további romlására. Ez a körülmény a vizsgált időszakban még nem mutatta az állatlétszám csökkenését, a mélyebb elemzés azonban már jelzi a negatív várakozásokat is. A tenyészállomány ugyanis szinte minden állatfajon belül csökkent. A szarvasmarhák száma egy év alatt 11 ezerrel, az utolsó négy hónapban pedig hatezerrel lett több, ám ezen belül a tehénállomány csökkent. A sertések száma 55 ezerrel volt több, mint egy évvel korábban, ám az anyakocából az elmúlt négy hónap alatt hatezres csökkenést mutat az összeírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!