Hírek

2007.09.06. 16:26

A többség Kálmán László, de a Fidesz kérdéseit is támogatná

Kilencigenes referendum is születhet abból, ha Kálmán László nyelvész és a Fidesz kérdéseit is népszavazásra bocsátják

M. L.

Kilencigenes referendum is születhet abból, ha Kálmán László nyelvész és a Fidesz kérdéseit is népszavazásra bocsátják, derül ki a Medián közvéleménykutató felmérésből. A válaszadók 16 százaléka – figyelmen kívül hagyva az ellentmondásokat - mind a kilenc kérdésre igennel felelt, s 17-24 százalék pedig nem szavazna.

A Fidesz három fő kérdése, a kórházi napidíjat, a vizitdíjat és a tandíjat ellenző kérdését a megkérdezettek 74, 71 és 64 százaléka támogatja.
Problémás a három másik kérdés, amelyekkel szemben Kálmán professzor „ellenkérdésekkel” élt. Így 71 százalék szerint a kórházaknak egyértelműen állami kézben kell maradniuk, miközben 51 százalék abba is beleegyezne, hogy az „önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek” – ergo magántőkét vonjanak be.

Hasonló a kavarodás a családi gazdaságok termőföldvásárlási előjogáról is. A Fidesszel 63 százalék ért egy, de 61 százaléknak nyerte meg a tetszését az is, hogy a föld művelőjét illesse meg az elővásárlás joga. A megkérdezettek fele csak a gyógyszertáraknak engedné meg a gyógyszerárusítást, míg 31 százalék erre a kérdésre nemmel felelt. A nyelvész kérdésére hasonló válaszok érkeztek: itt 50 százalék megengedné a liberalizálást, míg csak 30 százalék nem.
Tavaly év vége óta nőtt azok aránya, akik fontosnak tartják a népszavazást, s 44 százalék ígéri biztosra részvételét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!