Hírek

2007.09.07. 14:21

A többség sem az idén, sem tavaly nem nyaralt

T. M.

A nyaralási szokásokra nem volt jelentősebb hatása az idei megszigorításoknak: a felnőttek csaknem harmada idén is elment kikapcsolódni minimum egy hétre – derül ki a Marketing Centrum felméréséből. Az augusztus közepén megkérdezett 18 évnél idősebb magyarok huszonkét százaléka már volt valahol nyaralni legalább egy hétig, nyolc százalékuk pedig tervezi az utazást. Ám a többség sem az idén, sem tavaly nem nyaralt.

A felmérés szerint a lakosság kilenc százaléka költött kevesebbet nyaralásra, mint tavaly, ugyanennyien vannak azok is, akik az idén többet költöttek, mint 2006-ban. A nyaralásra költött pénzek néhány ezer és 800 ezer forint között szóródtak.

A Balaton parti nyaralásokra átlagosan 106 ezer ment el, a horvát tengerparthoz 204 ezet kellett, más tengerpartokon pedig 231 ezer forint. Az alsó jövedelmi negyed körében mindössze négy százalék a nyaralók aránya, a felsőben viszont hatvankét százalék.

Az életkorra és a lakóhelyre fókuszálva: a fővárosiakkal szemben (44 százalék) a kisebb vidéki városokban és kistelepüléseken élőknek mindössze 24 százaléka mehetett el legalább egy hétre valahova a nyáron. A megyeszékhelyeken átlag harminchat százalék a nyaralók aránya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!