Hírek

2007.09.08. 17:20

Árt vagy használ az ötödikes kvízműsor?

„Nem vagyok okosabb egy ötödikesnél!” Ez a kvízműsorban elhangzó mondat a pedagógusok szerint társadalmi veszélyeket rejthet, hiszen a gyerekek azt hihetik, valóban lenézhetik a felnőtteket. A gyermekpszichológus szerint nem ilyen sötét a kép, Till Attila pedig úgy véli, ők csak játszanak.

Dián Tamás

Felkavarta a kedélyeket az Okosabb vagy, mint egy 5.-es? című vetélkedő. A kérdéseket az általános iskolai első öt osztályának tananyagából válogatják össze, s ha a játékos nem tudja a jó választ, vagy éppen rosszul felel, akkor a jelen lévő gyermekek felé fordulva ki kell jelentenie, hogy nem tartja magát okosabbnak egy ötödikesnél. A szituáció enyhén szólva is pikáns, hiszen nemrég például egy pedagógusnak kellett így búcsúznia, s a produkcióban szereplő gyermekek sem tesznek lakatot a nyelvükre, ha úgy adódik, hogy minősíteniük kell az aktuális szereplő teljesítményét.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a játék veszélyes mintát nyújt, mert a tizenegy éves, illetve annál fiatalabb nézőket abba a hamis illúzióba ringatja, hogy ők valóban többet tudnak a felnőtteknél. „Az efféle helyzetek kialakítása kifejezetten árthat az iskolai tanár-diák együttműködésnek– jelentette ki. – Ha a gyerekekben az rögződik, hogy ők egyenrangúak, vagy netán még felsőbbrendűek is a felnőttekkel szemben, az éppen az ő későbbi életüket nehezíti meg.”

Némiképp árnyaltabban látja ezt az ismert gyermekpszichológus, dr. Ranschburg Jenő. Ő úgy véli, a műsor inkább azzal szembesít, hogy mennyi felesleges tudást ad a jelenlegi oktatási rendszer, aminek a 80 százalékát aztán el is felejtjük. „A gyerekek felől nézve nem feltétlen megalázó a felnőttek tudatlanságának beismerése, sőt: ez akár több elismerést is kiválthat, mint a tudás látszatának a fenntartása – mondta. – Természetesen nem mindegy, hogy ez milyen hangnemben történik, de a műsor alapötlete szimpatikus. Bevallom, számomra is vannak olyan témák, amelyekben egy ötödikes többet tud, mint én.”

A kvízjáték műsorvezetője, Till Attila elmondta: örül, hogy a produkció már most érzelmeket vált ki. „Mindenki tudja, hogy ez egy játék, ezért nem gondolom, hogy bármilyen formában veszélyes magatartásmintákat közvetítene – jelentette ki. – Nem véletlenül nem az a vetélkedő címe, hogy »okosabb vagyok, mint egy felnőtt.« A csipkelődő megjegyzések egyetlen célja a szórakoztatás, mi ugyanis senkit sem szeretnénk megsérteni.”

A Tv2 új vetélkedője főként a gyerekek körében aratott nagy sikert

Az AGB Nielsen adatai alapján az első adást a négy évesnél idősebb, otthonában tévékészülékkel rendelkező teljes lakosság 13 százaléka, 1 216 392 embert látta, míg az RTL Klubra ebben az időszakban csupán 934 312 néző volt kíváncsi. Ugyanakkor a 18 és 49 év közötti korosztályban mérve már az RTL Klub nyert – vagyis az Okosabb vagy, mint egy 5.-es? című kvízjáték főként az iskolások körében népszerű.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!