Hírek

2007.09.14. 13:58

Az MDF az ORTT-hez fordul a Magyar Rádió műsorstruktúrája miatt

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) fordul, hogy a médiahatóság folytasson le vizsgálatot a Magyar Rádió nyár óta kialakított műsorstruktúrája ügyében, elősegítve, hogy a rádió visszatérjen a közszolgálatiság útjára - mondta a párt elnökhelyettese pénteken Pécsett.

mti

Az új struktúra szerintünk sérti a médiatörvény előírásait, és különösen sérti a versenyjogot, ezért azt gondoljuk, a folyamatot meg kell állítani, a rádiót pedig vissza kell fordítani a helyes kerékvágásba - hangsúlyozta Hock Zoltán sajtótájékoztatón.A politikus indoklása szerint "a Magyar Rádió MR2-Petőfi adója júniustól új szerkesztésű adóként mutatkozott be, melyet, ha az ember figyelmesen hallgat, rádöbben, olyan, mintha kereskedelmi rádiót  hallgatna. Semmi köze a közszolgálatisághoz".
Ez az MDF szerint azért aggályos, mert a Magyar Rádió kedvezményezett helyzetben van.

Hock Zoltán kitért arra: a  médiatörvény külön említi, mint közszolgáltatást nyújtó  műsorszolgáltatót, így amellett, hogy állami támogatást kap, nem  kell fizetnie a műsorszolgáltatásért, a műsorok terjesztéséért.  Szemben a több mint száz kereskedelmi adóval, melyek koncessziós és műsorszolgáltatási díjként évente milliárdokkal járulnak hozzá a költségvetéshez - hangsúlyozta. Hock Zoltán megjegyezte: az MDF elutasítja az MR menedzsmentjének azon fiskális megközelítését, hogy a rádiónak kvázi nyereségesnek kell lennie.

Az országok azért működtetnek közszolgálati médiát, hogy olyan egyetemes, hazai értékeknek adjanak helyet, mint például a kisebbségek érdekeinek képviselete, vagy a nem világra szóló  sportesemények tudósítása, amikre a kereskedelmi médiának anyagi  okok miatt nincs módja - mondta a politikus.Hozzáfűzte: az MR letért erről az útról, ezért az MDF  vizsgálatot, az elmúlt hónapokban sugárzott műsorok elemzését és a  szükséges intézkedések meghozatalát kéri a médiahatóságtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!