Hírek

2007.09.21. 19:12

Bécs békítő gesztusai Gyurcsány kritikus szavaira

Nemcsak a bécsi kancellári hivatal, hanem több osztrák miniszter is azon fáradozott pénteken, hogy lecsillapítsa a kedélyeket Gyurcsány Ferencnek a Der Standardban közölt interjúja után. A magyar kormányfő a schengeni határellenőrzést, a Mol megvásárlását és a Rába habzását kérte számon nyugati szomszédainkon.

V. G. M.

A liberális osztrák lap idézte Alfred Gusenbauer kancellárt: „meg fogjuk próbálni, hogy még intenzívebbé tegyük az amúgy is szoros és jó kapcsolatot Magyarországgal és Gyurcsány kormányfővel”. Günther Platter belügyminiszter pedig nyugtatóan azt mondta a Der Standardnak, „a schengeni rendszer kiterjesztésének napjától nem lesz több közvetlen határellenőrzés”, hanem már az elején átállnak a „határtérségkontrollra”.

„Minden nemzetnek megvan a maga büszkesége, öntudata és megvannak az érdekei. Itt olyan dolgok jöttek össze, amelyek, őszintén szólva, mind a hármat sértik… Alapjában véve mindhárom konfliktus esetében ugyanarról van szó, hogy egy osztrák szereplő - legyen az a kormány Schengen esetében, egy bőrgyár a Rába esetében - megpróbálja előzetes megegyezés nélkül, egyoldalúan érvényesíteni az érdekeit” – nyilatkozta a lapnak a magyar miniszterelnök.

Gyurcsány hangsúlyozta: kormánya nem kívánja, hogy a Mol az OMV-én keresztül osztrák állami tulajdonba kerüljön. „Ez már nem gazdaságpolitikai kérdés, hanem nemzeti szuverenitás kérdése. Amikor magánbefektetők jelentek meg a Mol-nál, azt támogattuk, ám egy másik állam részvételét egy stratégiai vállalatban nagyon alaposan meg kell gondolni”.

A másik témára térve az emelhető ki az interjúból, hogy ha Magyarország csatlakozik a schengeni rendszerhez, akkor Gyurcsány szerint kizárt dolog, hogy csak másodrangú tagként csatlakozzék. „Hogyan magyarázzam meg, hogy noha a schengeni rendszer tagjai vagyunk, osztrák barátaink továbbra is ellenőriznek bennünke…?”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!