Hírek

2007.09.22. 06:09

El nem ismert feltaláló vagyok, de elküldenek

Olvasónk feltalált egy modern gépet, amiről azt hitte, a cégek kapva kapnak rajta. Találmányához több szakmai fórumon gratuláltak is, de a beruházók nem törődtek vele. Mit tehet?

BAMA

A kedves olvasó elkeseredésében azokkal a legendákkal példálózik, amelyek a többször meggyulladó gyufához vagy az elszakíthatatlan nejlonharisnyához fűződnek. Azok sem érdekelték a piacot, mert nem láttak benne sokáig jövedelmező üzletet. A kedves olvasó védesse le találmányát a Szabadalmi Hivatalban – tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Jogi eszközökkel azonban semmit nem tehet az ellen, ha találmánya nem kelti fel az esetleges gyártók érdeklődését – tette hozzá az ügyvéd. Ilyenkor egy megoldás lehetséges: a külföld.

Ki kell tehát ajánlani a találmányt külhonba. Lehet, hogy ott sikerül befutnia vele. Ahogy olvasónk utal is rá, nem ő lesz az egyetlen, akinek ötletét nem saját hazájában valósították meg. Így járt például Bíró László a golyóstollal. Magyarországon rá sem hederítettek, Dél-Amerikában viszont két kézzel kaptak az ötlet után. A golyóstollat ma már az egész világ ismeri és használja. Büszkén is emlegetjük Bírót, elfelejtve hozzátenni a bibliai mondást: „Saját hazájában senki nem lesz próféta”.

Érdemes tehát felkeresni a Szabadalmi Hivatalt, és eljárást kérni az ügyben. Ki lehet terjeszteni a szabadalmat Európára, Amerikára, más országokra, az egész világra. Mindez pénzkérdés, mert a szabadalmaztatás bizony nem két fillér. Ha viszont a találmány bejön, e kiadás utólag csupán egyszerű befektetésnek tűnik majd. Vagyis megtérül mindaz, amit a feltaláló a célra áldozott. Arra viszont egyetlen potenciális felhasználó sem kötelezhető, hogy bármilyen találmányt megvalósítson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!