Hírek

2007.09.18. 06:18

Gigantikus szarkofág épül Csernobilban

Új, biztonságos szarkofág és nukleárishulladék-tároló épül a csernobili atomerőműnél – jelentette be a finanszírozást összehangoló londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Évekig eltart az új pajzs építése
[/caption]A szerződések értelmében az 1986-ban katasztrófát szenvedett csernobili négyes reaktor fölé egy 105 méter magas, 150 méter hosszú, 260 méter fesztávolságú acél boltívet húznak fel. A szerkezetet a helyszínen állítják össze, és egészben csúsztatják a jelenlegi borítás fölé. Az új borításra azért van szükség, mivel a szerencsétlenség után, a rendkívül veszélyes körülmények közepette felépített szarkofág állaga a nemrégiben elvégzett, egyébként sikeres stabilizáló munkák ellenére is romlik.

Az új pajzs építése előreláthatólag 48-52 hónapot vesz igénybe, és a konstrukció lehetővé teszi, hogy az erőmű negyedik egységét – amelyben még mindig benne van az eredeti nukleáris fűtőanyag-készlet 95 százaléka – végleg lebontsák. A terv teljes költsége becslések szerint 1,39 milliárd dollár.
Egy olyan tároló létesítményt is megépítenek, amely a másik három csernobili reaktor működése során 2000 decemberéig felhalmozódott, több mint 20 ezer kimerült fűtőanyag-köteg biztonságos elhelyezésére szolgál a következő száz évben.

Évekig eltart az új pajzs építése -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!