Hírek

2007.09.12. 17:43

Gusztos: Semjén olyan bunkó, hogy uszályt lehet hozzá kikötni

T. G.

Nem ad át tárcát a szocialistáknak az SZDSZ – közölte tegnap Horn Gábor. A liberálisok ügyvivője ezzel cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint az SZDSZ átengedné az egészségügyi minisztériumot az MSZP-nek. (A liberálisok az egészségügyi mellett a környezetvédelmi és a gazdasági minisztériumot irányítják.) Az ügyvivő kijelentette: azok az MSZP-s képviselők, akik ilyen javaslatot fogalmaznak meg, a koalíciós együttműködés kereteit feszegetik. Gyurcsány Ferenc kormányfő előző nap egy rádióinterjúban kijelentette: januártól biztosan lesz több biztosítós rendszer, de a koalíciós partnerrel "csak a rendszer bevezetésének sebességében” van vita.

Horn közleményében azt írta: a liberális frakció már egyértelművé tette, hogy csak a  reformok közös végigvitelében lesz partner, a pozíciókon és tárcákon aló osztozkodásban nem.

A liberálisok a gyűlöletbeszéd kapcsán továbbra is ellenzik a büntető törvénykönyv módosítását, de támogatják a polgári törvénykönyv változtatását. Minderről Gusztos Péter beszélt, nem rejtve véka alá kétségeit. „Mindaddig, amíg a magyar parlamentben egy magát mérsékelt jobboldalinak nevező párt egyik képviselője olyan bunkó tud lenni, hogy uszályt lehetne kikötni hozzá, és ehhez a képviselőtársai tapsolnak, addig mi farigcsálhatunk a Btk.-n és a Ptk.-n, de nem fog visszaszorulni a gyűlöletbeszéd Magyarországon” – mondta.

Semjén Zsolt hétfői parlamenti hozzászólásában azt kérdezte, hogy jó-e a magyar zsidóságnak, ha egy rossz politika „túszként löki maga elé a Schwarcz bácsit és a Weisz nénit”. A KDNP elnöke azt mondta, Scheiber József főrabbit idézte akkor, mikor beszéde végén hozzátette: „ha van konjunktúra, akkor van pajesz, ha pedig nincs konjunktúra, akkor nincs pajesz”. Scheiber Mária, a főrabbi lánya cáfolta, hogy elhunyt apja valaha is ilyet mondott volna. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!