Hírek

2007.09.08. 05:29

Hiánycikk az őszinteség

A tévécsatornák gyakran keresnek maguknak válogatón embereket. Akár műsorvezetői munkára. Sokszor kiderül: rengeteg a manír, a felvett póz, a klisé. Az őszinteség hiánycikk.

Rados Virág

Mi az, amit tűzzel-vassal irtani kellene a képernyőről? „A hazugság” – hangzik Bárdos András válasza. A műsorvezető egy általa vezetett válogatáson szembesült vele, mennyi felvett póz, manír van a jelentkezők szavaiban és viselkedésében.

Kevesen merik vállalni önmagukat, holott a sikert pontosan ezzel az önbizalommal érhetnék el. „A legfontosabb a természetesség – szögezi le Bárdos. – Aki megjátssza, mórikálja magát, annak vesztett ügye van.” Az exhibicionizmus nem árt, de színészi képességekre itt semmi szükség. Annál jobban jön a felkészültség.

Előfordul, hogy egy csatorna kifejezetten bizonyos típusú arcokat keres. Olyanokat, amilyeneket elképzel magának. „Legutóbbi szempontjaink voltak: új embereink könnyen megszerethetők, kedvesek és fegyelmezettek legyenek” – mondja Bárdos András. Mindez persze nincsen őszinteség nélkül.

Nevettették, de megállta nevetés nélkül

A fegyelmezettség a műsorvezető egyik legütősebb fegyvere. „Meleg helyzetek voltak, amikor közvetítések idején egész meccseket kellett végigbeszélnem” – emlékezik Bárdos. Krizsó szintén egy olyan esetre a legbüszkébb, amikor nagy szüksége volt az önuralmára. „Bemondtam egy nagy „Sziá!”-t Pálffy Istvánnak. Éppen adásban volt, csak ezt nem vettem észre. Rezzenéstelenül folytatta, de amikor én konferáltam fel az előzetest, ő integetett nekem: „Szia, Szilvi!” A tenyerembe vájtam a körmöm, hogy ne nevessek. Sikerült.”

„A kisugárzás a legnagyobb erény – véli Krizsó Szilvia, az Este műsorvezetője. – Lehet valaki okos, művelt, felkészült; mindehhez az is kell, hogy a személyisége „átjöjjön” a képernyőn. Akad televíziós, akinek a tudásában itt-ott talán virít egy-egy fehér folt, mégis emblematikus figura. Annyira markáns az egyénisége.”

Krizsó egyetért abban, a jó műsorvezető önmagát adja, legyen az csupán egy szelet a személyiségéből. Ami pedig a hírműsorban elengedhetetlen, az a hitelesség. „Nem mindegy, ki és miképp tálalja a tényeket úgy, hogy azokkal lekössön és az igazságukról meggyőzzön.” A jó megjelenés pedig korántsem csodaszép nőket és jóképű férfiakat jelent. Hanem ápoltságot, kellemes benyomást, amin együtt dolgozik sminkes, fodrász, világosító, öltöztető. A tévés siker tehát a jó csapatmunkának is eredménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!