Hírek

2007.09.26. 17:57

Kevesebb segédeszközt váltanak ki

Jelentős mértékben, 35 milliárd forintra csökkentette az egészségügyi szaktárca a gyógyászati segédeszközök (gyse) támogatását, és ez nagy fejtörést okoz a betegeknek, a forgalmazóknak és az orvosoknak is.

P. A.

Ezt Baracka Mariann, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára is elismerte a parlament egészségségügyi szakbizottsága szerdai ülésén. Már tavaly év végén jelezték a betegek és a forgalmazók is, hogy a támogatáskurtítás gondot okozhat az ellátásban. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetségének elnöke úgy véli, a rehabilitációs programot össze kell hangolni a segédeszköz-ellátással, és jobban kell támogatni azokat az eszközöket, melyek a mindennapi élethez nélkülözhetetlenek. A térítési díjak emelése miatt kevesebb gyógyászati segédeszközt adtak el, de ez nem azt jelenti, hogy csökkent az igény, hanem hogy sokan nem tudták megvenni azokat.

A forgalomcsökkenésről Hornyák László, az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségének elnöke is beszélt, aki emellett azt is hangsúlyozta, hogy a tárca rendelet-módosítását nem gondolták át. Hornyák szerint jövőre a gyse-kasszának körülbelül 45 milliárd forintra lenne szüksége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!