Hírek

2007.09.06. 14:24

Közös tb-kártyát terveznek a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégióban

Éber Sándor

„Jövő májusra elkészül annak a társadalombiztosítási kártyának a terve, mellyel a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió polgárai  ingyenesen vehetnék igénybe egymás országaiban az egészségügyi és gyógyászati szolgáltatásokat” – jelentette be tegnap Csókási Eszter, a DKMT Kht. ügyvezetője. Jelenleg Magyarország, Románia és Szerbia között kétoldalú megállapodások szabályozzák a szomszédos állampolgárok által igénybe vett egészségügyi szolgáltatások finanszírozását, s ezek alapján csak a sürgősségi ellátás az ingyenes.

A három magyar, négy romániai megye és a Vajdaság alkotta  eurorégióban komoly az igény a szomszédos országokban elérhető egészségügyi szolgáltatások iránt, s már most is jelentős a  betegforgalom, és még nagyobb lenne a pénzügyi fedezet megléte esetén – hangoztatta Csókási Eszter.

Az Interreg III/A program keretében felmérik az eurorégió kórházainak, rendelőintézeteinek, gyógyfürdőinek szolgáltatásait, megvizsgálják milyen fölös kapacitások vannak az intézményekben, amelyek kiajánlhatók majd a régió lakosainak. Jövő májusra elkészítik azt a szerződéstervezetet, melyet a három ország egészségbiztosítási pénztárai kötnének a közös kártya létrehozásáról. A projekt előkészítése során kiderült, hogy a támogatás ehhez a pénztárak részéről megvan.

„A betegek mobilitása mellett, az együttműködés a kórházak,  klinikák közös fejlesztéseire, bizonyos kapacitások együttes  használatára is kiterjedhet” – mondta Csókási Eszter.

Jacques Scheres, a maastrichti egyetemi klinika professzora elmondta, a belga-holland-német hármashatárnál található Meuse-Rhine Eurorégióban már betegek tízezrei veszik igénybe a szomszédos országban az egészségügyi szolgáltatásokat. A maastrichti és az aacheni egyetem pedig a határ közelében egy közös radiológiai központ létrehozását tervezi 150 millió eurós beruházással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!