Hírek

2007.09.24. 12:39

Nyomoznak a tragikus otthonszülés ügyében

Nyomozást indított a rendőrség az otthonszüléses csecsemőhalál ügyében ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés miatt.

BAMA

Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese hétfőn elmondta, a tettes azért ismeretlen, mert az ügy körülményeinek tisztázására további szakértői vizsgálatokra van szükség.

Szeptember 15-én meghalt egy újszülött Budapesten, akit otthonszülés során akart világra hozni édesanyja egy XII. kerületi születésházban, de a szülés során komplikációk merültek fel. A Napvilág születésház honlapja a szules.hu portálon található. Ezen a bábák címszó alatt egyedüliként Geréb Ágnes neve olvasható. A honlapon Geréb Ágnes beszámolt a tragédiáról.

Az eset kapcsán szakmai vita bontakozott ki, miközben az  Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy a közeljövőben szabályozni fogja az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthon szülő anyák. A szaktárca közleménye szerint az otthonszülés ma Magyarországon tulajdonképpen „féllegális tevékenység”, amit az európai országokhoz hasonlóan ugyan nem tiltanak, de az európai országoktól eltérően nem is szabályoztak még.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!