Hírek

2007.09.15. 17:29

Otthonszülés: meghalt egy csecsemő

„Meghalt egy csecsemő szombatra virradóra, akit édesanyja otthonában szeretett volna világra hozni a fővárosban” – erősítette meg az Inforádio információit az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) neve elhallgatását kérő munkatársa.

B. B.

A kismama lakásában, egy szülész-nőgyógyász segítségével szerette volna világra hozni gyermekét, azonban „a csecsemő válla szülés közben elakadt, és bár a mentőszolgálat rohamkocsija és koraszülött mentője percek alatt a helyszínre ért, a kisbabát nem sikerült megmenteni” – tette hozzá az OMSZ munkatársa. A négy kilós gyermeket csak a Szent János Kórház szülészetén tudták az anya testéből eltávolítani.

Ezen a héten kért fel szakembereket Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, hogy dolgozzák ki az otthonszülés feltételeit. A tárcavezető Rákóczi Istvánt, a Szent István Kórház osztályvezető főorvosát, valamint Csákány Györgyöt bízta meg a szakmai szabályrendszer kialakítására. Csákány György professzor feladatával kapcsolatban elmondta: összeállítják, melyek azok az esetek, amikor szakmailag elfogadhatatlan és veszélyes ez a lehetőség. Ilyenek lehetnek a baba túl nagy vagy túl pici testsúlya, illetve ha császármetszés, ikerterhesség várható, ha az édesanya beteg vagy elmúlt 35 éves.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!