Hírek

2007.09.21. 19:08

Parázs vita a melegházasságról

„A leszbikus, a meleg, a biszexuális, valamint a transznemű emberek számára a házasság intézményének megnyitását szorgalmazza az Egyenlő Bánásmód Hatóság” – jelentette ki pénteken Demeter Judit a szexuális irányultság miatti diszkriminációról tartott parlamenti meghallgatáson. A szervezet elnöke hozzátette, hogy a hatóság tanácsadó testülete az ezzel kapcsolatos állásfoglalását ezen a héten már benyújtotta az országgyűlés.

É. M.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az SZDSZ a jelenlegi szöveg „nagykorú férfi és nő” kitételt a „két nagykorú személy” megfogalmazással váltaná fel
[/caption]Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal személyügyi államtitkára szerint minden embert teljes körű jogegyenlőség illet meg szexuális irányultságtól függetlenül. „Egy modern európai demokráciában törvényben kell kimondani a magánszféra sérthetetlenségét, az egyéni boldogsághoz való jogot” – fejtette ki az államtitkár.

Mint ismert, a szabad demokraták úgy változtatnának a jelenlegi törvény szövegén, hogy a „nagykorú férfi és nő” helyébe a „két nagykorú személy” megfogalmazás kerülne. A törvénymódosítás 2008. január 1-től léphetne érvénybe. Az MSZP a melegek regisztrált élettársi kapcsolatát támogatja, és azoknak a jogi problémáknak a megoldását, amelyek a meleg párokat érintik az egészségügy és az öröklés területén. A párt jelezte: társadalmi vitát szeretnénk kezdeményezni a kérdésről, hogy kiderüljön, mekkora a melegek házasságának támogatottsága.

A KDNP szerint a házasság az alkotmány és a természet törvénye szerint is csak férfi és nő között jöhet létre, ezért elvetik a javaslatot. Az MDF pedig úgy véli, a kérdést már rendezte a polgári törvénykönyv (ptk.) 1996-os módosítása, amely lehetővé tette a meleg párok élettársi kapcsolatát.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban pedig már javában készül a melegek házasságáról, illetve örökbefogadási lehetőségeikről szóló teljesen új, csaknem 1300 paragrafust tartalmazó rész a ptk-ban, amelyet jövő tavasszal kíván benyújtani a tárca az országgyűlésnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!