Hírek

2007.09.24. 15:59

Slota szerint a magyarok itt nem nagyon ugrálhatnak

Bekérették hétfőn a Külügyminisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, mivel Göncz Kinga külügyminiszter úgy ítéli meg, veszélyes a szlovák parlament Benes-dekrétumokkal kapcsolatos döntése.

F. K.

Göncz szerint miközben a két ország kapcsolata jó irányba halad, e döntéssel mély sebeket tépnek fel. A magyar külügyi bizottság már pénteken lemondta a hétfőre tervezett találkozójukat szlovák kollégáikkal. A helyzetet csak tovább élezi a szélsőséges a Ján Slota újabb megnyilvánulása. A kormánykoalícióban részt vevő nemzeti párt (SNS) elnöke szerint a németek sem hajtottak végre annyira elvetemült tetteket a II. világháborúban, mint a magyar fasiszták Dél-Szlovákiában. Slota a dekrétumok mellett szintén kiálló Csehország segítségét is kéri. „Össze kell tartanunk. Valamiféle magyarok itt Közép-Európában nem ugrálhatnak és nem teremthetnek olyan feszültséget, amely valami nagyon rosszba csaphat át” – mondta.

A szlovák parlament múlt pénteken kimondta: érinthetetlenek az 1945 és 1948 közt hozott Benes-dekrétumok. Ezek a kitelepítések mellett az élet számos területén korlátozták vagy teljesen megakadályozták a magyarokat és németeket jogaikban. Az osztrák Der Standard is beszámolt a "bratyiszlavai parlamenti határozat" miatt kirobbant vitáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!