Hírek

2007.09.21. 19:18

Sólyom, Gyurcsány, és a Fidesz is elutasítja a Benes-határozatot

Magyarország elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, és vissza is utasítja a Benes-dekrétumok megerősítéséről szóló szlovák parlamenti határozatot – jelentette ki pénteken Sólyom László. A köztársasági elnök a visegrádi négyek államfőinek keszthelyi találkozóján mondta ezt, miután tárgyalt Ivan Gasparovic szlovák államfővel.

Z. M.

Sólyom és Gasparovic kétoldalú megbeszélése a tervezettnél jóval hosszabbra, csaknem egyórásra nyúlt, a tárgyaláson kizárólag a Benes-dekrétumok érinthetetlenségét megerősítő határozatról tárgyaltak. Hiába volt azonban a hosszú párbeszéd, Sólyom László szerint nem közeledtek az álláspontok. „Elnök úr azt mondta, foglalkozzunk a jövővel, én azt mondtam, ahhoz, hogy a jövő felé fordulhassunk, tisztázni kell a múltat” – mutatott rá a véleménykülönbségre a magyar államfő. Gasparovic a határozatot, aktuálpolitikai színt adva a döntésnek, úgy értékelte: az az egyes magyarországi és szlovákiai magyar kisebbségi politikusok felvetéseire adott reakcióként született.

Csütörtökön a szlovák parlament határozatban fogadta el a felvidéki magyarok és németek második világháború utáni, a kollektív bűnösség Európában elfogadhatatlan elve alapján történt meghurcolását szentesítő Benes-dekrétumok sérthetetlenségét. Aznap a magyar kormány és a Fidesz egyaránt elutasította nevezte a szlovák törvényhozás lépését. Pénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök telefonon is tudatta Robert Fico szlovák kormányfővel, hogy a magyar kabinet az Európai Unió és a jószomszédi kapcsolatok elveivel ellentétesnek tartja a szlovák parlament határozatát. Ami ellen német és magyar európai parlamenti képviselők is tiltakoztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!