Hírek

2007.09.27. 16:24

Véres összecsapások Mianmarban

A jelentések szerint újabb tiltakozó halt meg csütörtökön Mianmarban, amikor a hadsereg tüzet nyitott a fegyvertelen tüntetőkre az ország legnagyobb városában, Rangunban.

M. L.

A tiltakozási hullám - bár hetek óta tart - kedden csúcsosodott ki az egykroi Burma területén, amikor százezren vonultak az utcákra az addig politikailag passzív buddhista szerzetesek vezetésével, hogy felemeljék szavukat a diktatúra és a folyamatos áremelések ellen. A katonaság akkor a tömegbe lőtt, az egymásnak ellentmondó jelentések 150 sérültről és 4-10 halottról számoltak be, köztük egy japán fotóriporterről. Az országot irányító katonai junta még az éjjel több kolostort feldúlt, mintegy 850 szerzetest elhurcoltak. Éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el, s betiltották az öt főnél nagyobb utcai gyülekezést, amellyel továbbra is tízezrek dacolnak az utcákon. Letartóztatták a demokratikus ellenzék egyik fő alakját is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa – Kína vétója miatt – nem hozott szankciókat tegnapra virradóan az ázsiai ország ellen, csupán „aggodalmát fejezte ki” az erőszak ellen. Szorgalmazták, hogy az ország vezetése egy ENSZ-különmegbízottat fogadjon „a lehető legrövidebb időn belül”. Az Európai Parlament azonban üdvözölte, hogy a lakosság szembe szállt a demokráciaellenes hatalommal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!