Hírek

2007.09.27. 11:54

Zuschlag-ügy: fölözték az uniós pénzeket is

Az uniós pályázatok lefölözésének módszerét ismerteti egy helyi vállalkozóval a volt kiskunhalasi kistérségi megbízott egy 2005-ben készült, titkos felvételen, amelyet szerda este a Hír Televízió hozott nyilvánosságra.

Forrás: mti, Hír Televízió, Népszabadság

Az uniós pályázatok lefölözésének módszerét ismerteti egy helyi vállalkozóval a volt kiskunhalasi kistérségi megbízott egy 2005-ben készült, titkos felvételen, amelyet szerda este a Hír Televízió hozott nyilvánosságra.

A videón Weiszenberger László arról beszél, hogy a visszaosztott pénzből a minisztérium is részesült. Az ügy szálai Zuschlag Jánoshoz vezetnek. Weiszenberger jelenleg az MSZP kiskunhalasi önkormányzati képviselője, aki ellen már nyomoz a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, egyike volt az előző ciklus 149 kistérségi megbízottjának.

Weiszenberger a videón elmondja azt is, hogy kapcsolatai révén rendszeresen intézkedett pályázatok ügyében, bizonyos részesedésért. A sikeres pályázók által visszaosztott milliókat a minisztériumba kellett vinnie, ő abból kapta meg a részét. A kazettán állítólag olyan részlet is van, ahol Weiszenberger kijelenti: ő csak 20-25 millió forint nagyságrendű pályázatokig "kompetens", mert a nagyobb összegűeknél csak a "János tud segíteni".

"Nincs bocsánat, és nincsenek kiváltságosok: aki megszegi a törvényeket, az nem úszhatja meg szárazon" - reagált csütörtök reggel a felvételre Daróczi Dávid kormányszóvivő kölzeményben. A miniszterelnök álláspontja egyértelmű: mindenkinek, aki vét a rend és a törvények ellen, el kell számolnia tetteivel a nyomozó hatóság és a bíróság előtt. Ha a bűnössége bebizonyosodik, akkor viselnie kell a büntetést is.
A kormányszóvivő közleménye szerint Gyurcsány a meghallgatáson kijelentette, hogy szakminiszterként minden tekintetben az akkor érvényes és nyilvános pályázati szabályoknak megfelelően kívánták meghozni a döntéseket; szabálytalanságról nem volt tudomása.

A Népszabadság értesülései szerint egyébként Zuschlag korábban igyekezett meggyőzni a párt vezetőit arról, hogy az ellene indított eljárás alaptalan, semmi törvénybe ütközőt nem tett. A lap szerint éppen ezért elvárta volna, hogy a párt kiálljon mellette, és azt kommunikálja, hogy politikai indíttatású eljárásról van szó.

A lap úgy tudja, erről kívánta volna meggyőzni Lendvai Ildikót is az őrizetbe vétele előtt. A szocialisták azonban közölték vele, hogy sem erkölcsileg, sem politikailag nem tehetik meg, hogy egy folyamatban lévő büntetőeljárásban állást foglalnak.

Ugyancsak a Népszabadságnak számol be egy megyei szocialista vezető arról, hogy ők már 2005-től fogva tisztázni szerették volna Zuschlag gyanús szerepét, de a pártvezetés ebben "nem volt partner".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!