Hírek

2008.01.27. 19:15

Agrár-össztűz Gyurcsányra

A miniszterelnök a magyar gazdák érdekei ellen foglalt állást – közölte az ellenzék. A kormány szerint a gazdák megkapják a pénzüket.

Europress-összeállítás

Össztűz zúdult a hét végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre a davosi világgazdasági csúcson az agrártámogatásokról tett kijelentéseivel kapcsolatban. A magyar miniszterelnököt az International Herald Tribune idézte: a lap szerint Gyurcsány az Európai Unió agrártámogatási rendszerének felülvizsgálata és átalakítása mellett érvelt. A cikk szerint a magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy a globálisan emelkedő élelmiszerpiaci kereslet és árak fényében a gazdák kevésbé vagy egyáltalán nem lesznek ráutalva támogatásokra. A magyar kormányfő úgy vélte, a felszabaduló összegeket oktatásra, kutatásra és fejlesztésre, és a versenyképesség javítására lehetne fordítani. A miniszterelnök ezt a távirati irodának adott nyilatkozatában már azzal egészítette ki: a mezőgazdasági támogatáspolitika nem igazodhat az éves változásokhoz, 2013-ig érvényben kell hagyni, az árak változásától függetlenül.

Az ellenfél oldalára állt Gyurcsány Ferenc az uniós agrártámogatásokkal  kapcsolatban – jelentette ki tegnap Szájer József fideszes európai parlamenti (EP) képviselő, hozzátéve: a kormányfő nem csak a magyar gazdákkal, de a kormány  álláspontjával is szembe megy. Szájer szerint a miniszterelnök azért, hogy „a globális tőke és néhány európai kormány előtt” jó színben tüntesse fel magát, gyengítette azt a pozíciót, mely ezeknek a támogatásoknak a megőrzésére irányul. Szájer közölte: felszólítják a kormányfőt arra, vonja vissza davosi kijelentését. Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő a fentieket kiegészítve azt mondta: az Európai Unióban éles vita folyik a közös agrárpolitikáról (KAP). Magyarország a KAP jelenlegi formájának megtartásában érdekelt: ha a maradna a rendszer, úgy a 2014-et követő hét évben – vagyis az EU következő költségvetési időszakában – a területalapú támogatásokból 400 milliárd forint jutna évente Magyarországnak (2007-ben ez kb. 130 milliárd forint volt).

A kormányszóvivői iroda tegnapi közleménye szerint kommunikációs trükközés a Fidesz értelmezése. Hangsúlyozták, a magyar gazdák nem járhatnak rosszabbul 2013 után sem, a magyar gazdák támogatása ugyanis tovább növekszik 2013-ig, mert támogatásukat közelítik az EU 15 régi tagállamának támogatási szintjéhez. Tény az is – írták ugyanakkor –, hogy az árak emelkednek a világpiacon, így egyre több árut lehet eladni egyre magasabb áron. Ha pedig a gazdák bevételei tartósan magasak, az 2014 után lehetőséget teremt az uniós támogatási rendszer újragondolására – szerepel a közleményben.
Az üggyel kapcsolatban hétfőn rendkívüli tanácskozásra összeül az Országgyűlés agrárbizottsága: a testület meghallgatná Gráf József földművelésügyi minisztert is.

A franciák megtartanák, a britek csökkentenék

A jelenlegi uniós agrártámogatási rendszer teljesen közösségi alapú: a nemzeti támogatás egyenesen tiltott (az új csatlakozók, így Magyarország kivételével, ahol nemzeti forráskiegészítés is megengedett.) Az agrárpolitikával kapcsolatos magyar álláspont a franciákéval egyezik meg: nemet mondanak a támogatáscsökkentésre. A britek szerint azonban az agrárium közös forrásból származó támogatási összegének jelentősen csökkennie kellene: az ellenzék szerint Gyurcsány Ferenc épp ezt az álláspontot tette most magáévá, noha a magyar kormány 2007-ben egyértelműen állást foglalt a közös agrárpolitika jelenlegi formájának védelme mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!