Hírek

2008.04.29. 12:56

Aláírták a háziorvosok finanszírozásáról szóló megállapodást

Aláírták az alapellátó orvosok finanszírozásáról szóló megállapodást, az új rendszer hétmilliárd forint többletforrást igényel - mondta Székely Tamás, az OEP főigazgatója, kijelölt egészségügyi miniszter kedden az MTI-nek.

BAMA

A Magyar Orvosi Kamara elnöke az elmúlt öt év legjelentősebb ágazati megállapodásának nevezte a mostanit. Székely Tamás hangsúlyozta: nem kompenzációról van szó, hanem egy új finanszírozási rendszer első lépéséről. Az átalakítás egyik eleme, hogy minden egyes  jogviszony-ellenőrzésért 50 forintot kapna a háziorvos, ezzel a díjjal ismerik el az ellenőrzés tárgyi feltételeit. Továbbá pluszpénz jár azért, ha az háziorvos több szakvizsgával rendelkezik, itt a szakmai szorzók rendszerét dolgozták át - ismertette. Az orvosok fix díjait is módosítják annak figyelembe vételével,  hogy egy praxishoz hányan tartoznak, egy vagy több helyen rendel-e a doktor, illetve milyen "adottságai" vannak az egyes praxisoknak - mondta Székely Tamás.

Ezek az intézkedések 7 milliárd forint többletet jelentenek, amelyet az Egészségbiztosítási Alapon belüli átcsoportosításból  biztosítanak. Az átalakításokhoz jogszabály-módosításokra van szükség, ám ha  ezeket "zökkenők nélkül átvezetik", már májusban többletpénzhez  juthatnak az orvosok, de Székely Tamás közlése szerint a legkésőbb  júniusban. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: az elmúlt öt év legjelentősebb ágazati megállapodása a mostani. Ezzel az új finanszírozási rendszerrel megközelítőleg 150-160 ezer forint pluszbevételhez jutnak a praxisok – tette hozzá.

A tárgyalások során arra törekedtek, hogy legalább annyi pénz  jelenjen meg az orvosoknál az új finanszírozási szisztéma nyomán, amennyi a vizitdíjból származott - közölte. A pluszpénzt áprilisig visszamenőleg kapják meg az orvosok. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két hete bízta meg Székely Tamást azzal, hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket az alapellátásban dolgozók finanszírozásáról, majd a kormányfő felhatalmazta az OEP főigazgatóját, hogy írja alá a létrejött  megállapodást. A kormányfő hétfőn jelentette be, hogy Székely Tamást jelöli egészségügyi miniszternek. Székely Tamást kedden hallgatja meg az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága.

Támogatta Székely Tamás egészségügyi miniszteri kinevezését az Országgyűlés szakbizottsága

A miniszterjelölt meghallgatásán azt mondta: vissza kell állítani az egészségügy presztízsét, a megingott bizalmat. A képviselők - miután meghallgatták a jelöltet - 13 MSZP-s és SZDSZ-es igen, 9 nem szavazattal és egy tartózkodással szavaztak Székely Tamás kinevezése mellett. Székely Tamás, aki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatói székét cseréli a miniszterire, elmondta: vissza kell állítani az egészségügy presztízsét, a megingott bizalmat. Mindezen túl pontos, érthető jogszabályok kellenek, és a rendeletek alkalmazásához időt kell hagyni. Mint mondta, folytatni kell a megkezdett népegészségügyi programokat, és a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásait mihamarabb és maximálisan fel kell használni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!