Hírek

2008.04.18. 16:21

Demszky szerint elkerülhető lett volna a sztrájk

A BKV állami támogatásának növelését vagy a cégre háruló adók és járulékok csökkentését javasolja a főváros vezetése

mti

A BKV állami támogatásának növelését vagy a cégre háruló adók és járulékok csökkentését javasolja a főváros vezetése valós és reális alternatívaként a szombaton az állammal kezdődő, a BKV finanszírozásával foglalkozó tárgyalásokon - jelentette ki Demszky Gábor péntek délutáni tájékoztatóján, amelyet három helyettesével együtt tartott.

A főpolgármester leszögezte, hogy a pénteki BKV-sztrájk elkerülhető lett volna, mivel a szakszervezetek minden munkajogi  követelését teljesítették. Rámutatva, hogy szerinte helytelen és aránytalan eszköz volt az egész napos sztrájk, megjegyezte, hogy Budapest csak azért nem bénult meg pénteken, mivel cégek sokasága állt le részben vagy egészben, illetve a dolgozók tízezrei vettek ki szabadságot. A fővárosban egy év alatt keletkező GDP adatai alapján a városvezető úgy vélte, hogy több milliárd forintos veszteség az ára a város pénteki nyugalmának.

A szakszervezetek közvetve nem a BKV-t, vagy a fővárost és a budapestieket, hanem az ország gazdaságát büntették meg a sztrájkjukkal - mutatott rá a főpolgármester. A tájékoztatón, amelyen a város vezetői jórészt megerősítették az április 7-i BKV-sztrájk kapcsán, illetve azt követően már többször is ismertetett álláspontjukat, Demszky Gábor abban az egyben igazat adott a szakszervezeteknek, hogy a BKV gazdálkodását új alapokra kell helyezni.

Emlékeztetett rá, hogy a város vezetése ezt szorgalmazza már 1990 óta. Az "ősbűnt" ugyanis ekkor követték el, a rendszerváltás sara, hogy törvényileg a fővárosra bízták a BKV üzemeltetését, fix, normatív támogatást azonban nem rendeltek ehhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!