Hírek

2008.04.25. 19:08

Elfogadhatatlan a szlovák oktatási döntés

Magyarország nem tartja elfogadhatónak, hogy csökkenjen a magyar nyelvű oktatás színvonala Szlovákiában - mondta Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára pénteken az MTI-nek.

BAMA

A szakállamtitkárt annak kapcsán kérdezte a távirati iroda, hogy sajtóhírek szerint a szlovák oktatási minisztérium csökkentené a magyarórák számát a felvidéki magyar iskolákban. Ha ez olyan változtatás, ami arról szól, hogy rosszabb körülmények között, kevesebb óraszámban, rosszabbul lehessen magyarul tanulni Szlovákiában, az nyilván nem akceptálható pozíció - mondta Gémesi Ferenc. Az, hogy minőségi alapon meg akarják változtatni az oktatást, az még elfogadható lenne. Viszont nem elfogadható az a helyzet  melyben azt érezhetik a szlovákiai magyarok, hogy modernizációnak  hirdetett változás során hátrány éri őket - mondta a  szakállamtitkár.

Gémesi Ferenc szerint nemcsak az óraszám a fontos, hanem a minőség. Nem a számháború a lényeg, hanem az, hogy ez egy politikai folyamat-e, vagy nem - tette hozzá. A magyar kormány reméli, hogy az oktatási törvény végszavazásáig lesznek értelmes korrekciók, és megoldódnak azok a neuralgikus kérdések, amelyek fontosak a szlovákiai magyarok számára - húzta alá. Arra a kérdésre, hogy ha sérül a magyar nyelvi oktatás színvonala Szlovákiában, akkor elmaradhat-e a tervezett kormányfői találkozó, Gémesi Ferenc azt mondta: egyelőre nehéz válaszolni erre a kérdésre. Az elmúlt időszakban voltak előrelépések a felvidéki magyarokat érintő kérdésekben, de még mindig vannak olyan témák, amelyek neuralgikusnak hatnak. Az anyanyelvi oktatás kérdése nagyon fontos a kétoldalú kapcsolatokban - tette hozzá.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek azt mondta: a Külügyminisztérium egyelőre tájékozódik a kérdésben. A pozsonyi Pravda pénteki értesülése szerint a szlovák oktatási miniszter a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) tett állítólagos ígérete ellenére is olyan állami oktatási programtervezetet írt alá, mely szerint a szlovákiai magyar iskolákban mégis csökken a magyar nyelv oktatására szánt eddigi óraszám: amit elvesznek belőle, azzal a szlovák nyelvoktatás óraszámait bővítik. Az MKP pénteken közleményben tiltakozott a miniszteri döntés ellen. Időközben a magyar oktatás mellett fellépő érdekvédelmi szervezetek, szülők, pedagógusok szövetségei jelezték: ha a tervek megvalósulnak, a polgári engedetlenség jeléül az utcára vonulnak.  Csütörtökön este már sok szlovákiai magyar iskolában tartottak szülői értekezletet, és aláírták az oktatási miniszternek és a házelnöknek címzett tiltakozó állásfoglalást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!