Hírek

2008.04.25. 12:12

MSZP-s felszólítás a fideszes önkormányzatokhoz

Az MSZP arra szólítja fel a Fidesz vezette önkormányzatokat, hozzák nyilvánosságra azokat a szerződéseket, amelyeket a párthoz közeli tanácsadó cégekkel kötöttek. Erről Nyakó István, az MSZP szóvivője beszélt pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

BAMA

A szocialista párt szeretné megismerni azokat a szerződéseket, amelyeket a fideszes polgármesterek és megyei  közgyűlési elnökök Várhegyi Attilának, az Orbán-kormány egykori államtitkárának cégével, a Presztízs Média Kft.-vel, és a Rogán  Antal V. kerületi fideszes polgármester barátja, Tuzson Bence  nevével fémjelzett Biczi és Tuzson ügyvédi irodával kötöttek. Az MSZP azoknak a szerződéseknek a nyilvánosságát is kéri, amelyeket az önkormányzatok Mitnyan György volt XII. kerületi  polgármester tanácsadó cégével, a Giró-Szász András politológus vezette Strategopolis Kft.-vel, illetve "a Fideszhez szorosan kötődő" Századvég Alapítvánnyal kötöttek; utóbbinál a politológus szintén vezető tisztséget tölt be.

Nyakó István elmondta: azt is tudni szeretnék, hogy az érintett önkormányzatok milyen eljárással választották ki a cégeket, és erről  tudott-e a Fidesz vezetősége, illetve központi utasításra történt-e a kiválasztás. Példaként Hódmezővásárhelyet, Nagykanizsát, Tatabányát, Esztergomot és az V. kerületet említette. A szóvivő szerint a legnagyobb ellenzéki párt országos kiterjedésű közpénzelszívást végez az önkormányzatoknál. Orbán  Viktor, a Fidesz elnöke egyszer már megpróbálta az adófizetők pénzéből rendezni pártja több mint kétmilliárd forintos adósságát,  amikor a márciusi népszavazáskor csekket küldött a választóknak - jegyezte meg.

A szocialisták úgy látják, a Fidesz tartozása már nem pártbeli  ügy, hanem közügy. Ha arról tartanának népszavazást, a polgárok akarják-e, hogy az ő pénzükből törlesszen a Fidesz, biztosan a nemek lennének többségben - közölte. Nyakó István kitért Esztergom esetére, ahol a Meggyes Tamás fideszes polgármester vezette önkormányzat hárommillió forintért a Giró-Szász András vezette kft.-től rendelt tanulmányt. Megjegyezte:  a politológus az Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatalban  volt tanácsadó. Úgy vélte, a közpénzből kifizetett tanulmány lényegében arról szól, hogyan növelhetik a városvezető személyes  népszerűségét és politikai támogatottságát. Hozzátette: Meggyes Tamás a lebukás után "újabb botrányos húzással reagált", elkészíttette a tanulmány pártos részleteitől megtisztított változatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!