Hírek

2008.04.11. 19:31

Őrizetben a MÁV Biztosító elnök-vezérigazgatója

Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás gyanújával büntetőeljárást indított a vámhatóság a MÁV Általános Biztosító Egyesület vezetője és több társa ellen – közölte pénteken a VPOP. A gyanúsítottak megközelítően egymilliárd forintot vontak ki a biztosító egyesületből, s utaltak át saját bankszámláikra. A nyomozó hatóság zárolta az érintett magánszemélyek számláit.

D. N.

Négy főt, közöttük az egyesület elnök-vezérigazgatóját, s további három magánszemélyt őrizetbe is vettek – nyilatkozta érdeklődésünkre Sipos Jenő, a VPOP szóvivője. Hozzátette: még zajlik a nyomozás, s elképzelhető, hogy bővül a gyanúsítottak köre. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) főigazgatója azonnali, rendkívüli célvizsgálatot rendelt el a biztosítónál. A felügyelet biztosokat küldött ki az egyesülethez, akik garantálják a folyamatos, törvényes működést és a pénzügyi stabilitást, gyakorolják az egyesület elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak jogait és kötelezettségeit.

A PSZÁF múlt pénteken döntött arról, hogy április 8-ától visszavonásig nem köthet az egyesület új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseket. Ekkor még csak az volt az indok, hogy az egyesület nem képzett elegendő tartalékot,  ami hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos működését. Kiss Bálint, az egyesület elnök-vezérigazgatója tagadta, hogy az egyesület tartalékhiányos lenne, s emlékeztetett arra, hogy nemzetközi szakértők és viszontbiztosítók is rendben találták a gazdálkodást.

Pénteken kiderült, hogy további egymilliárd forint hiányzik a kasszából. Mindezek ellenére az egyesület rendelkezik annyi tartalékkal, amennyi az esetleges kárkifizetésekhez szükséges – nyugtatja az esetleges károsultakat Binder István, a PSZÁF szóvivője. A MÁV Biztosító megközelítően 200 ezer kötelező biztosítást kötött, így előfordulhat, hogy valaki olyan gépjárművel ütközik, amelyet az egyesület biztosít. Ekkor is hozzájut majd a kártérítéshez. A szóvivő felhívja a figyelmet arra, hogy az egyesület ügyfeleinek továbbra is fizetniük kell a díjakat. Ellenkező esetben megszűnik a biztosításuk, s automatikusan a legrosszabb, malus 4-es besorolásba kerülnek. Az egyesület ügyfeleit hamarosan egy másik biztosítóhoz kerülnek át. A felügyeleti biztosoknak június 30-áig kell ajánlatot készíteniük arról, hogy mely társaság venné át az állományt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!