Hírek

2008.06.17. 09:04

2800 jogsi bánta a zéró toleranciát

Sikeresnek ítélte a zéró tolerancia és más közlekedési szigorítások bevezetését Bencze József.

MTI

Az országos rendőrfőkapitány tanulmányában azt írja, az év első négy hónapjában 152-vel kevesebb ember halt meg az ország közútjain, mint az előző év azonos időszakában. A rendőrök összesen 580 millió forint bírságot szabtak ki és több mint 2800 vezetői engedélyt vettek el.

A zéró tolerancia május 1-i bevezetése óta több mint 15 ezer elsőfokú közigazgatási határozatot hozott a rendőrség, a bírságok összege meghaladja az 580 millió forintot, több mint 2800 vezetői engedélyt vettek el a rendőrök - derül ki Bencze József országos rendőrfőkapitány tanulmányából, amelyet az MTI-hez is eljuttatta.
Bencze írásában kiemelte, hogy mindenkinek szerepe van abban, mennyire biztonságosak az útjaink. Magyarország 2003 és 2015 közötti közlekedéspolitikai programjában azt vállalta, hogy a személyi sérüléses balesetek és a halálos áldozatok számát 2010-ig 30 százalékkal, 2015-re 50 százalékkal csökkenti.

A rendőrség 2008-ban a közúti tragédiák létrejöttében meghatározó szerepet játszó szabályszegések - gyorshajtás, ittas járművezetés - visszaszorítására összpontosít és arra, hogy minél többen alkalmazzák a passzív biztonsági eszközöket. Fontos feladatának tartja a gyermekbalesetek megelőzését, a helyes közlekedésre való nevelést, továbbá a gyalogos, a kerékpáros és a láthatósággal kapcsolatos balesetek csökkentését.

A főkapitány kiemelte, hogy január 1-től számos olyan jogszabályi változás történt, amely hozzásegíthet ahhoz, hogy a közlekedés biztonságosabbá váljon. A rendőrség ez évi feladatai közül az egyik legjelentősebb az új szabályozás megismertetése és következetes alkalmazása - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik