Hírek

2008.06.02. 10:57

Az államfő a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnökhelyettesével találkozott

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában megbeszélést folytatott Kaposvári Bertalannal, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesével, és Fazekas Sándorral, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettesével - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

BAMA

A közlemény szerint a megbeszélés célja az volt, hogy elősegítse a megfelelő együttműködést az államfő és az elnökhelyettesek között Lomnici Zoltán mandátumának június végi lejárta után, ameddig a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztsége nincs betöltve. "Az államfő kezdeményezésére létrejött találkozóra meghívást kapott Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács leköszönő elnöke is" - áll a közleményben, amely kitér arra, hogy a köztársasági elnöknek több olyan hatás- és feladatköre van, amelyek gyakorlása során együtt kell működnie a Legfelsőbb Bíróság, illetve az OIT elnökével. A találkozón Sólyom László kifejezte reményét, hogy mindkét elnökhelyettes biztosítja a bíróságok zavartalan működését.

Az Országgyűlés múlt hétfőn utasította el a köztársasági elnök jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnökének posztjára. Sólyom László köztársasági elnök április végén Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére. Baka András megválasztását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács korábban nem támogatta.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!