Hírek

2008.06.25. 11:29

Hodorkovszkij kiszabadulhat?

Az orosz állami duma elé olyan törvényjavaslat került, amely mintegy 50 ezer elítélt, köztük Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz volt olajipari birodalom főrészvényesének kiszabadulását teheti lehetővé.

MTI

A törvényjavaslat, amelyet Pavel Krasenyinnyikov, az illetékes parlamenti bizottság elnöke terjesztett elő, tulajdonképpen a vizsgálati fogságban töltött idő büntetésbe való beszámításán változtat azok esetében, akik nem különösen súlyos bűncselekményeket követtek el, akiket tíz évnél rövidebb időre, és nem fegyházra vagy szigorított börtönre ítéltek. Konkrétan arról van szó, hogy a vizsgálati fogságban töltött idő minden napját duplán számítják majd. A tervek szerint első olvasatban még a nyári szünet előtt napirendre tűzi a duma a javaslatot. A Moszkovszkij Komszomolec című lap megkérdezte a javaslat szerzőjét: mivel a törvényjavaslatok sorsa sokszor a Kremltől, illetve a kormánytól is függ, vajon egyeztette-e indítványát az illetékes szervekkel. Krasenyinnyikov csupán annyit mondott erről, hogy sok egyeztetés előzte meg a javaslat előterjesztését, s reméli, hogy elfogadják indítványát.

Hangsúlyozta: noha Dmitrij Medvegyev elnök hivatalba lépése kapcsán sok szó esett egy esetleges amnesztiáról, javaslatának ilyesmihez nincs köze, s az amnesztiától eltérően az általa javasolt változtatás nem is egyszeri intézkedés lesz. A bizottsági elnök közlése szerint a törvény, ha elfogadják, annyiban visszamenőleges hatályú lesz, hogy azok is élhetnek lehetőségeivel, akiknek az ügyében már megszületett az ítélet. Arra a kérdésre, hogy akkor Mihail Hodorkovszkij is kiszabadulhat-e, az indítványt tevő honatya kijelentette: nem valaki számára csinálják a törvényeket. Ha az új jogszabály mások mellett Hodorkovszkijra is érvényes lesz, akkor ő is szabadulhat.

Hogy vonatkozik-e majd a Jukosz volt főrészvényesére az új törvény, a szakértők szerint attól függ, milyen ítéletet szabnak ki rá mostani, második ügyében, amelynek anyagát a csitai fogházban tanulmányozza. Ha esetleg felmentik, hamarosan szabadlábra kerülhet, ugyanis első ügyében nyolc évre ítélték. Ez 2011 októberében telne le, de 24 hónapot töltött vizsgálati fogságban, s jelenleg második ügyében már 18 hónapja van vizsgálati fogságban. Vagyis a törvény elfogadása esetén szakértők szerint már a jövő év második felében szabadlábra kerülhet. Második ügyében azonban, amelyben nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják, 15 év szigorított börtönben letöltendő szabadságvesztére is ítélhetik, s ebben az esetben nem vonatkozik rá a törvény. Hodorkovszkij ügyvédje szerint egyelőre semmi sem világos.

Politológusok már többször felvetették: Hodorkovszkij körül szabadulása után minden bizonnyal szerveződés alakul ki mindazokból, akik nem értenek egyet a jelenlegi orosz vezetéssel.

Ezek is érdekelhetik