Hírek

2008.06.24. 15:46

Tiszta lesz a pekingi olimpia?

Minden korábbinál nagyobb eséllyel buknak majd le a pekingi olimpián a tiltott szert használó sportolók a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ausztrál elnöke szerint.

V. M.

„Több lehetőségünk van most, mint akármelyik előző olimpián, hogy leleplezzük a doppingolókat” – fogalmazott John Fahey. Az egykori politikusból lett sportdiplomata egyszersmind dicsérte a kínaiakat, mondván, az ötkarikás játékok gazdái „elsőrendűen” végzik az előkészületeket, amelyeket roppant alaposnak minősített és várakozása szerint tiszta, vagyis doppingmentes lesz a pekingi olimpia. „Kína komoly erőfeszítéseket tett és tesz. Megvannak a szükséges eszközeik, a doppinglabor pedig első osztályú” – így Fahey, aki hozzátette: „ha akadnak csalók, meggyőződésem, hogy lelepleződnek, sokkal inkább, mint az előző ötkarikás játékokon”. A WADA-elnök közölte, hogy az ügynökség emberei ott lesznek a kínai fővárosban is.

„Tanácsot adhatnak, megfigyelőként működhetnek közre, vagy éppen segítenek, ha azt kérik tőlük. De az elsődleges felelősség a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé és a kínai nemzeti doppingellenes ügynökségé” – jelentette ki. A NOB már korábban közölte, hogy a pekingi olimpia alatt – szemben az athéni 3600-zal – 4500 doppingvizsgálatot végeztet el.

Közben a MOB azt tervezi, hogy két nappal a kiutazás előtt a magyar sportolók több mint egyharmadát újra ellenőrzik, dacára annak, hogy addigra minden hazai olimpikont legalább négyszer meglátogattak az ellenőrök. „Örömmel értesültem orvosi bizottságunk elhatározásáról, miszerint sürgetik az engedélyek felülvizsgálatát. Különösen az asztmatikus megbetegedések kezelésére kiadott engedélyek felülvizsgálata látszik szükségesnek” – mondta Molnár Zoltán, a pekingi csapat vezetője.

Az olimpiai játékokra csak olyan versenyzők utazhatnak ki, akik ez évben már legalább négy kötelező ellenőrző vizsgálaton estek át. Egy-egy vizsgálat költsége több mint ötszáz dollár, amit azonban a MOB áll. „Július első napjaitól kezdve felkeressük az edzőtáborozó versenyzőket. A doppingszabályzat legfontosabb előírásait röviden, egyértelmű fogalmazással írásban átadjuk, és szóban is ismertetjük. Egyben a holléti nyilvántartás pontos vezetésének fontosságára is ismételten felhívjuk a figyelmet” – mondta Molnár.

V. M. -->

Ezek is érdekelhetik