Hírek

2009.05.16. 16:39

Navrasics: A Fidesznek fontos a család, a kormánynak nyűg

Míg a Fidesz politikájának középpontjában a család áll, addig napjaink kormányzati politikája számára a család nyűgnek számít - mondta Navracsics Tibor szombaton Budapesten.

BAMA.HU/mti

"A család nyűgként szerepel, a család kiadási tételként szerepel" napjaink kormányzati politikájában - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője a Fidelitas konferenciáján, ahol beszédében szembe állította a Fidesz és a jelenlegi kormányzat családpolitikáját.

"Kormányzati politikusaink számára az ideális magyar ember olyan középkorú dolgozó, akinek nincsenek gondoskodásra szoruló szülei, nincsenek gondoskodásra szoruló gyerekei, nincsenek betegek a környezetében, és maga sem betegszik meg soha, és lehetőleg úgy keres, hogy abból minél több adó fizessen be" - fogalmazott Navracsics Tibor, aki hozzátette: általában az emberek nem ilyenek, nem statisztikai adatok.

Közölte: a Fidesz a polgári kormány idején 1998 és 2002 között már bizonyította, hogy politikája középpontjában a család áll. Mind a gyermekek után járó adókedvezmény, mind a gyermekvállalást, gyermeknevelést ösztönző juttatások ezt mutatták, és ezt fogják mutatni a jövőben is - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Tudják, hogy a demográfiai folyamatok terén látványos eredményt nem vállalhatnak, hiszen ezt hosszú távú trendek határozzák meg. Annyit azonban vállalhatnak - mondta Navracsics Tibor -, hogy "minden ösztönzőt és minden kísérletet megragadunk arra, hogy lassítsuk a népességfogyás ütemét, és előkészítsük a demográfiai fordulatot".

Vállalni tudják a feltételek előkészítését ahhoz, hogy pár év múlva a csökkenés lassuljon, majd átforduljon növekedésbe. Az nyilvánvaló, hogy ennek vannak anyagi feltételei, hiszen a családoknak anyagi értelemben is stabilaknak kell lenniük ahhoz, hogy élénküljön a gyermekvállalási kedv - tette hozzá a frakcióvezető.

Mint mondta, bár fontos a gyermekvállalás adórendszeren belüli ösztönzése, önmagában nem elég. Fontos feltétele a munkahely, így a családbarát munkahely, a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségének biztosítása, a távmunka elterjesztése. Olyan feltételeket kell a szülők számára biztosítani, hogy ne legyenek rákényszerítve a választásra karrier és gyermeknevelés között. Dinamikusan nő a munkanélküliség, egyetlen év alatt százezerrel, az elmúlt hét év alatt pedig kétszázhúszezerrel több lett az állástalan - figyelmeztetett a frakcióvezető.

A politikus közölte: kormányra kerülése esetén a Fidesz a következő tíz évben körülbelül egymillió új munkahelyet akar teremteni, illetve újrateremteni annak érdekében, hogy a magyar gazdaság ismét stabil növekedési potenciállal rendelkezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!